Sagalassosun imparatorları topraklarına döndü

Sagalassosun imparatorları topraklarına döndü -Roma Döneminin imparatorlarından olan Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aureliusun heykelleri, bir süre Belçikada Galya Roma Müzesinde sergilendikten sonra tekrar


BURDUR (A.A) - Roma Döneminin imparatorlarından olan Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aureliusun heykelleri, bir süre Belçikada Galya Roma Müzesinde sergilendikten sonra tekrar Türkiyeye getirildi.
     Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kentinde yapılan kazılarda çıkarılan ve aralarında Marcus Aurelius ve Hadrian Marcus Aureilusun heykelinin de bulunduğu 238 tarihi eser, geçici olarak 29 Ekim 2011 tarihinde Belçikaya gönderilerek, Tongeren şehrindeki Galya Roma Müzesinde sergilenmeye başlanmıştı.
     Türkiyeye geri getirilen tarihi eserler, yeniden Burdur Arkeoloji Müzesindeki yerlerini aldı.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sagalassos Antik Kentinde yapılan kazılarda çıkan eserlerin geçen yıldan bu yana Belçikanın en eski şehirlerinden olan Tongerendeki Galya Roma Müzesinde sergilendiğini söyledi.
     Sergilenen eserler arasında Roma döneminin 5 önemli imparatorundan olan Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aureilusun heykellerinin de bulunduğunu belirten Tanır, Bu eserler arasında, M.S. 2. yüzyıl Roma dönemine ait, Aşk Tanrıçası Aphrodite heykeli, Heron anıtı, gözyaşı şişeleri, kabartmalar, dokuma aletleri ve sikkeler yer alıyordu. Sergiyi yaklaşık 146 bin kişi ziyaret etti. Avrupalılar eserlere büyük ilgi gösterdi. Bizim için ciddi bir tanıtım atağı oldu dedi.
     Tarihi eserlerin yeniden Türkiyeye getirildiğini ve Burdur Arkeoloji Müzesinde sergilenmeye başlandığını ifade eden Tanır, şunları kaydetti:
     Roma dönemi imparatorlarına ait heykeller, 2007 ve 2008 yıllarında Sagalassos Antik Kentindeki kazılarda Roma Hamamından çıkarılmıştı. Burdur, arkeolojik alt yapı bakımından zengin bir ildir. Burdurda 25 antik kent bulunmaktadır. Antik kentler arasında Sagalassos ve Kibyra antik kentleri çok önemlidir. Sagalassos, Türkiyenin en önemli 9 antik kentinden biri olarak görülmektedir.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sagalassosun imparatorları topraklarına döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER