Samsundaki kuvvetli yağış, tarım arazilerine zarar

Samsundaki kuvvetli yağış, tarım arazilerine zarar verdi -Önceki gün Salıpazarı, Terme ve Ayvacık ilçelerinde etkili olan yağış sonucu 18 köyde 5 bin 363 dekar fındık, mısır, kavak, sebze, soya ve çeltik arazisi zarar gördü -Bölgede


SAMSUN (A.A) - Samsundaki kuvvetli yağış, tarım arazilerine zarar verdi.
     İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, önceki gün Salıpazarı, Terme ve Ayvacık ilçelerinde toplam 18 köyde aşırı yağış ve sel sonucu ekili ve dikili tarımsal alanların büyük zarar gördüğü belirtildi.
     Açıklamada, yürütülen hasar tespit çalışmaları sonucu, söz konusu ilçelerde 18 köyde 450 çiftçi ailesine ait 5 bin 363 dekar fındık, mısır, kavak, sebze, soya ve çeltik arazisinde yüzde 25 ile yüzde 100 oranında hasar meydana geldiği, hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.
     Bölgede son 10 gündür süren olumsuz hava şartları, Bafra ve Çarşamba ovaları ile Havza ilçesinde de tarım arazilerinde zarara neden oldu.
     Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bafra Ovasında yağış nedeniyle sebzenin olumsuz etkilendiğini söyledi. Ovada yaz sezonunda 81 bin 320 dekar arazide sebze üretimi yapıldığını belirten Karagöl, Yağmurun düzensiz olması üreticiye her zaman zarar verir dedi.
     Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ise sağanak ve hortum afetinin çiftçiyi mağdur ettiğini savunarak, Yağış, bahçelerdeki yeşil fasulye ve kavunun toplanmasını engelledi. Toplanamayan ürünler bahçelerde çürüdü. Fındıklar da olgunlaşamadan döküldü. 3-4 bin ton fındık zararı olduğunu tahmin ediyoruz.
    
     -Havzada buğdayda kaliteyi düşürdü-
    
     Yaklaşık 10 gündür aralıklarla devam eden yağış, Havza ilçesinde hububat üretimini olumsuz etkiliyor. Bu yıl Havzada rekolte düşüklüğü beklemeyen üreticiler, hasat dönemi oluşan yağış nedeniyle buğdayda kalite düşüklüğü bekliyor. 215 bin dekar alanda buğday ekimi gerçekleşen Havzada çiftçiler, özellikle hasat zamanı yağmurun nişastalaşma, sap çürüklüğü ve üründe sap yatması gibi verim düşüklüğüne neden olduğunu belirtti.
     Mesudiye köyünden çiftçi Kemal Atlı, buğdayda beyazlaşmaların başladığını, bunun da nişastalaşmanın göstergesi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
     Bu yıl mübarek çok yağdı. Ürünlerimizde nişastalaşma ve yer yer yatmalar var. Bu da ürünün ekonomik değerini düşürmekte. İnşallah havalar bir an evvel düzelir de hasadımızı yaparız. Yoksa halimiz daha da perişan olacak. Şu anki haliyle bile buğdayımızın kalitesi, fiyat düşüklüğü yaşamasına yetiyor. Tüccarlar bu yıl elimizdeki buğdayları yem fiyatına alırlar. Samanda da sıkıntı yaşanacak.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman - Özgür Uyaroğlu - Namık Azgın
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Samsundaki kuvvetli yağış, tarım arazilerine zarar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER