Sapanca Gölünden endüstriyel kullanım amaçlı su

Sapanca Gölünden endüstriyel kullanım amaçlı su çekilmesi -SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş: -İnsani tüketim öncelikli kullanılması, planlanması ve önceliklendirilmesi gereken göl, maalesef endüstriyel kullanımın baskısı altındadır


SAKARYA (A.A) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, insani tüketim öncelikli kullanılması, planlanması ve önceliklendirilmesi gereken Sapanca Gölünün endüstriyel kullanımın baskısı altında olduğunu belirterek, baskının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.
     Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün bölgenin yegane içme suyu kaynağı ve kalite bakımından Türkiyenin ve dünyanın ender göllerinden biri olduğunu anlattı.
     Gölün hem Sakarya hem de Kocaeli için içme suyu açısından vazgeçilmez nitelik taşıdığına dikkati çeken Keleş, Gölümüz mineral değeri çok yüksek, önemli bir su kaynağıdır. Bölgemizin artan nüfusu ve su talebinin artmasıyla göldeki su bütçesi artık limit olarak zorlanmaya başlamıştır. İnsani tüketim öncelikli kullanılması, planlanması ve önceliklendirilmesi gereken göl, maalesef endüstriyel kullanım baskısı altındadır diye konuştu.
     Keleş, endüstriyel kullanımın gölde ciddi sorunlara neden olduğunu savunarak, zaman zaman alg patlaması olduğunu ifade etti.
     Göldeki alg patlamasının kirliliğe bağlı olduğunu dile getiren Keleş, şunları anlattı:
     Göl, suyunu kendi kendine yenileyemediği için, su tazelenemediği için havuzlanma dediğimiz etki ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu alg türü böyle durumlarda ortaya çıkmaktadır. Hem Dünya Sağlık Örgütünün verileri hem Sağlık Bakanlığının ortaya koymuş olduğu veriler hem de uzmanların ifadelerine göre bu alg türü insan sağlığı açısından zararlıdır. Bu konuda tedirginiz.
     Sapanca Gölü gibi insani tüketim öncelikli planlanması, kullanılması ve önceliklendirilmesi gereken bir su kaynağından endüstriyel kullanım kesinlikle elini çekmelidir. Endüstriyel kullanımın baskısı sona erdirilmelidir.
    
     -Şu an bir sorun yok-
    
     Keleş, yağışların geçen yıllara göre azalması nedeniyle göldeki su seviyesinin 70-80 santimetre daha düşük olduğunu bildirdi.
     Yaz ayları dikkate alınarak suyun kalitesi ve ekolojik dengesinin korunması gerektiğini vurgulayan Keleş, şunları dile getirdi:
     Çünkü bu alg patlamasının yaz aylarında ortaya çıkması, daha uzun sürmesi anlamına gelir ve bölgemizde içme suyu bakımından sıkıntı çekeriz. Gerek arıtma teknolojisiyle, gerek arıtma teknolojisinde aldığımız önlemlerle bunu bertaraf ediyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımız için bir risk söz konusu değil ama konu sadece içme suyu değil.
     Göl, yüzme ve sulama amaçlı olarak da kullanılıyor. Bu anlamda da bu alg türü, içinde ciddi risk barındırıyor. Dolayısıyla konuya sadece içme suyu olarak yaklaşmamak gerekiyor.
     Şu an ortada bir sorun yok, gölde alg patlaması oldu, geçti diyen Keleş, alg patlamasının yaz aylarında da ortaya çıkabileceğini, konunun takip edilmesi gerektiğini bildirdi.
     Rüstem Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bütün doğal su kaynaklarının ekolojik sürdürülebilirliği, ekolojik dengesinin korunması açısından su bütçesi dediğimiz, giren ve çıkan su miktarının doğru ve etkin olarak yönetilmesi gerekiyor. Türkiyedeki birçok su kaynağı su bütçesi etkin olarak yönetilemediği için, su bütçesi aşıldığı ve uzun vadeli sürdürüldüğü için elden çıkmıştır.
     Sapanca Gölü için de aynı tehdit söz konusudur. Uzun vadede gölün su bütçesinin etkin yönetilmesi gerekiyor.
    
     Muhabir: Çağrı Turgut - Enes Duran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sapanca Gölünden endüstriyel kullanım amaçlı su Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER