Sardes Antik Kenti kazıları

Sardes Antik Kenti kazıları -Lidya Krallığının başkenti Sardeste sürdürülen kazılarda kuş ve üzüm figürlü duvarlarla Bizans dönemine ait toplu mezarlar ortaya çıkarıldı


MANİSA (A.A) - Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde bulunan Sardes Antik Kentindeki kazılarda, Lidyalılara ait teraslar, üzerinde kuş ve üzüm figürleri yer alan duvarlar ve Bizans dönemine ait toplu mezar ortaya çıkarıldı.
     Tarihte ilk kez altın ve gümüş sikke kullanan ve malların değerini para karşılığı olarak hesaplayan uygarlık olarak bilinen Lidya Krallığının başkenti Sardeste kazı çalışmaları sürdürülüyor.
     Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Dunlop, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 Haziranda başlayan çalışmaların ağustos ayı ortasında sona ereceğini bildirdi.
     Antik kentteki kazı çalışmalarının, ABDnin Harward ve Cornell üniversitelerinin öncülüğünde 1958 yılından bu yana yapıldığını anlatan Dunlop, şunları kaydetti:
     Bu yıl çalışmalarımızı 90 kişilik ekiple sürdürüyoruz. Halen bir tepeyi kazıyoruz. Burada Lidya dönemine ait anıtsal teras duvar, fildişi kabartma, M.S. 1. yüzyıla ait sıvalı boyalı duvar bulundu. Bu duvarın üzerinde kırmızı, yeşil, beyaz, siyah, çiçek süslemeler mevcut. Duvarın üzerinde kuş ve üzüm figürleri yer alıyor.
     Prof. Dr. Dunlop, tarihi dokuya zarar vermemek için çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini, kazı yaptıkları tepenin, Lidya döneminden Bizans dönemine kadar bin yıldan fazla kullanılan bir yerleşim yeri olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi.
     Sardes Antik Kentinin Lidya kültürünün öğrenilebileceği tek yer olduğunu söyleyen Dunlop, Türkiyede özellikle Ege ve İç Anadolu bölgesinde nereyi kazsanız Roma ve Bizans dönemine ait eserler bulabilirsiniz. Romalıların kültürlerini öğrenmek için Bergama, Efes, Side, Aspendosa gidebilirsiniz. Ama Lidya medeniyeti sadece Sartta bulunuyor dedi.
     Prof. Dr. Dunlop, geçen yıl ekim ayında yürütülen alt geçit çalışmaları sırasında çıkan lahit mezarın ardından devam eden kazılarda da Genç Roma Dönemine ait olabileceği düşünülen toplu mezar alanı çıktığını sözlerine ekledi.
    
     -Lidya Krallığı-
    
     Lidya Krallığı, Anadoluda M.Ö. 2. bin yılın ikinci yarısından itibaren hüküm süren bir uygarlık olarak biliniyor. Anadolunun batısında kurulan krallık, esas olarak Gediz (Hermos) Irmağı ve Küçük Menderes ırmaklarının vadilerini kapsıyor. Kuzeyinde Mysia, güneyinde Karia, doğusunda Frigya, batısında Ionia bölgeleri bulunuyor.
     M.Ö. 546 yılında Persler, Lidya Krallığının başkenti Sardesi ele geçirip Lidya Krallığına son verdi. Lidyanın insanlık tarihine en büyük katkısının altın para ve sikkeyi ilk kez kullanmaları gösteriliyor.
    
     Muhabir: Çetin Karabıyık / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sardes Antik Kenti kazıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER