Sarpa alternatif arayışları

Sarpa alternatif arayışları -Türkiyenin Kafkaslara açılan kapısı konumundaki Sarp Sınır Kapısında kimlikle geçiş uygulamasının ardından yaşanan yoğunluğun önüne geçmek amacıyla Türkiye-Gürcistan sınırında Sarpa alternatif bir


ARTVİN (A.A) - Bayram Sarayoğlu - Türkiyenin Kafkaslara açılan kapısı konumundaki Sarp Sınır Kapısında kimlikle geçiş uygulamasının ardından yaşanan yoğunluğun önüne geçmek amacıyla Türkiye-Gürcistan sınırında Sarpa alternatif bir kapı yapılması için çalışmalar sürüyor.
     Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısında 10 Aralık 2011de başlayan kimlikle geçiş uygulamasının ardından yaya ve araç trafiğinde yoğunluk yaşandığını belirterek, Sınır kapısından geçen yıl 2 milyon 579 bin 447si Türkiye, 3 milyon 30 bin 380i Gürcistan vatandaşı olmak üzere toplam 5 milyon 609 bin 827 kişi giriş ve çıkış yaptı dedi.
     Sarp Sınır Kapısının araç ve yolcu trafiği hacmi açısından Türkiyenin birinci kapısı konumuna geldiğini ifade eden Kalkan, şunları söyledi:
     Geçen yıl Sarp Sınır Kapısından 153 milyon 385 bin 564 dolarlık ithalat, 570 milyon 105 bin 776 dolarlık ta ihracat yapıldı. Sarp, mevcut koşullarda hizmetlerin sunumunda yetersiz kalıyor. Kapıdaki araç giriş-çıkışı bir milyonu geçti. Kapımızdaki bütün bu işlemler 36 dönümlük arazide yürütülüyor. 1980li yıllarda başlayan girişlere göre düzenlenen alan aynı ama her geçen gün yolcu ve araç sayısı artıyor. Kapıda geçen yıl yolcular ile araçları birbirinden ayırmak için yaya koridoru yaparak hizmete sunduk. Bu, kapıda kısmi bir rahatlama sağladı. Ancak yolcu ve araç girişi bu tempoda artmaya devam ederse sorunların da tekrar önümüze geleceğini değerlendiriyoruz. Bu amaçla Sarp Sınır Kapısını genişletmenin arayışı içerisindeyiz.
    
     -Tır trafiği Muratlıdan yapılsın istiyorlar-
    
     Sarpın genişletilmesi için kapının yanındaki askeri alanın kaldırılıp gümrük sahasına dahil edilmesi ve gerekirse denizden dolgu yapılması gibi çalışmaların hazırlıklarını sürdürdüklerini dile getiren Kalkan, Sarpta insan ve yolcu trafiğini rahatlatmak amacıyla Gürcistana sınır olan Borçkanın Muratlı Köyünde bir kara hudut kapısının açılması zorunlu hale geldi diye konuştu.
     Kalkan, ikinci sınır kapısının Sarptaki araç ve yolcu trafiğine çözüm bulmak ve Artvinin sosyoekonomik gelişimine katkı sağlamak adına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Muratlı köyü noktasından yeni bir kapı açılması için çalışmalar yürütülüyor. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinin (DKİB) yanı sıra Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvindeki 14 ticaret ve sanayi odası başkanının katılımıyla Hopa ve Borçkanın Muratlı köyünde toplantılar yapıldı. Bu çalışmaların sonucunda oluşturulan heyetle Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı ziyaret edilerek, tespit ve talepleri içeren raporlar sunuldu. Ayrıca, Gürcü yetkilileri de özellikle tır trafiğinin Sarptan değil açılması planlanan Muratlı Sınır Kapısından yapılmasını arzu ediyor. Hopa-Cankurtaran Tünelinin yapımı aralıksız devam ediyor. Tünel 2013 yılında tamamlanacak.
     Muratlı Sınır Kapısının açılması ve tır trafiğinin buradan sağlanması halinde Sarp Sınır Kapısında ciddi bir rahatlama olacağını söyleyen Kalkan, bu nedenlerle Muratlı Sınır Kapısını inşa edip hizmete sunmayı hedeflediklerini vurguladı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Sarpa alternatif arayışları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER