Şeyh Edebali anısına her pazar sabah

Şeyh Edebali anısına her pazar sabah namazında buluşuyorlar -Bilecik Muradiye Vakfı, Osmanlının manevi lideri Şeyh Edebalinin türbesi yakınındaki Osman Gazi Camisinde yaklaşık 6 yıldır her pazar sabah namazına gelen cemaate, çorba ik


BİLECİK (A.A) - Mehmet Candikmen - Muhsin Arslan - Bilecikte, Osmanlı Devletinin kuruluşunun manevi lideri olarak bilinen Şeyh Edebalinin türbesi yakınındaki Osman Gazi Camisinde yaklaşık 6 yıldır her pazar sabah namazında bir araya gelen cemaat, namaz sonrası bir vakfın dağıttığı çorbayı içip sohbet ediyor.
     Bilecik Muradiye Vakfının yaklaşık 6 yıldır sürdürdüğü Sabah Namazına Şeyh Edebali Türbesine Bekleriz başlıklı etkinlik, vatandaşlardan ilgi görüyor.
     Etkinlik, eski Bilecikin kuzeybatısında küçük bir vadinin ortasında, yapay bir platform üzerindeki Şeyh Edebali Türbesi yerleşkesinde, Orhan Gazi tarafından babası Osman Gazi için yaptırılan Osman Gazi Camisinde gerçekleştiriliyor.
     Her pazar sabah namazında burada bir araya gelen cemaatin, namaz sonrası vakıf görevlilerinin dağıttığı çorbayı içip sohbet ettiği etkinlik, vatandaşlar arasında birlik, beraberlik, yardımlaşma gibi duyguların artmasına aracılık ediyor.
     Vakıf Başkanı Abdurrahman Açıkgöz, AA muhabirine, Şeyh Edebalinin ruhunu şad etmek ve birlikte sabah namazını kılarak dua etmek amacıyla etkinliği başlattıklarını söyledi.
     Cemaatin, namazdan sonra çorba ve çay içerek sohbet ettiğini, birbirlerinin halini, hatırını sorarak aralarındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Açıkgöz, şöyle konuştu:
     Bu hizmetimiz yaklaşık 6 yıldır devam ediyor. Buradaki giderler de hayırsever vatandaşlarımız ve çevredeki esnafın maddi imkanları ölçüsünde verdiği desteklerle karşılanıyor. Hayırsever insanların yardımıyla bu güzel geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Bu bir hayır yarışıdır. Çünkü en büyük yatırım, insanlara yapılan yatırımdır. Bu amaçlar doğrultusunda biz de bu hizmeti vermeye çalışıyoruz.
     Açıkgöz, Şeyh Edebali Türbesinin özellikle hafta sonları yurt içi ve yurt dışından ziyaretçilerle dolup taştığını anlatarak, çorba ikramıyla Şeyh Edebaliyi tanıtma imkanı bulup Bilecikin bu manevi değerini dünyaya duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.
    
     -Şeyh Edebali-
    
     Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazinin kayınbabası ve Anadolunun ilk Ahi şeyhlerinden olan Şeyh Edebali, 1208 yılında Horasanın Merv kentinde doğdu.
     Çocukluğunu Horasanda geçiren Şeyh Edebali, eğitimini Şamda tamamlayarak devrin büyük bilginlerinden ders aldı ve daha sonra Eskişehirin İtburnu köyüne yerleşti.
     Ertuğrul Gazi ve oğlu Osman Gazi, Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde ahilerden, özellikle Şeyh Edebaliden önemli yardımlar gördü. Osman Bey, 1281de Söğütte tanıştığı Şeyh Edebalinin Eskişehirdeki dergahını sık sık ziyaret ederek, onun görüşlerinden yararlandı.
     Şeyh Edebali, Bilecikin fethinden sonra Bilecik Kadılığına tayin edildi.
     Kayı aşiretinin yerleşik hayata geçmesinde önemli rolü bulunan Şeyh Edebali, devlet yapısının kurulmasında büyük hizmetler verdiği için Osmanlı Devletinin manevi önderi olarak tanınıyor.
     Kimi kaynaklarda, 1328 yılında 120 yaşında vefat ettiği belirtilen Şeyh Edebali için Orhan Gazi tarafından eski Bilecik kentinin kurulduğu vadinin sırtında küçük bir tepede türbe yaptırıldı.
     Eskiden kubbeli olan ancak Yunanlıların saldırılarında tahrip edilen türbenin üzerine kiremit çatı örtüldü. Bir salon ve iki ayrı odadan oluşan türbede, büyük oda mihraplı bir mescit, diğer yandaki oda ise sohbethane ve misafirhane olarak kullanıldı. Şeyh Edebali ve yakınlarının kabirleri yer alan tavanı kubbeli bölüm dikdörtgen biçiminde olup, burada 7 büyük, 4 küçük sanduka bulunuyor.
     Türbe yakınındaki Osman Gazi Camisi ise oğlu Orhan Gazi tarafından inşa ettirildi. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlıların yıkımına uğrayan ve kuzey duvarlarıyla minaresi ayakta kalan cami, onarım çalışmalarıyla günümüze kadar geldi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Şeyh Edebali anısına her pazar sabah Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER