Sıcaklarda, kıyafetlerin önemi de artıyor

Sıcaklarda, kıyafetlerin önemi de artıyor -Aşırı sıcaklarda yiyeceklerin hafifliğine, su tüketimine dikkat edilmesi gerekirken kıyafet seçimi de önem kazanıyor -Uzmanlar, terin kolaylıkla atılmasını sağlayan, sentetik olmayan ve renk


SAMSUN (A.A) - Dilek Sezen - Aşırı sıcaklarda yiyeceklerin hafifliğine, su tüketimine dikkat edilmesi gerekirken kıyafet seçimi de önem kazanıyor. Uzmanlar, terletmeyen, sentetik olmayan ve renk vermeyen kıyafetlerin giyilmesini öneriyor.
     Tekstilde kullanılan boyar maddeler üzerinde çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kocaokutgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil ürünlerinde boya açısından istenilenin, kullanım sırasında renk haslıklarının, diğer bir değişle dayanıklılığının yüksek olması ve renk vermemesi olduğunu söyledi.
     Bazı ürünlerin sürtünme veya terlemeye bağlı olarak renk verebileceğini belirten Kocaokutgen, bunun alerjik bir takım risk oluşturabileceğine işaret etti.
     Tekstilde kullanılan boyaların yüzde 50nin üzerindeki kısmını azo boyar maddelerin oluşturduğunu belirten Kocaokutgen, maymunlar üzerinde ve diğer yapılan araştırmalar sonucunda bazı azo boyar maddelerin sağlık açısından oluşturabileceği zararlar, özellikle üretimleri sırasında çalışanlar üzerinde oluşturabildiği rahatsızlıklar nedeniyle bazılarının kullanımının yasaklandığını vurguladı.
     Tüketicinin bu yasaklı boyar maddelerin kullanılıp kullanılmadığını bilme şansı olmadığına işaret eden Prof. Dr. Kocaokutgen, genel olarak renkli ürünlerde alınabilecek bazı basit önlemler olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
     Tüketicilerimizin bir ürünü kullanırken dikkat etmesi gereken basit önlemler, giyilecek ürünün sentetik olmaması, özellikle pamuklu olması ve renk vermemesidir. Yaşanan sıcaklarda bu daha da önem kazanmakta. Pamuklu olduğu belirtilen bir giysi ne kadar kolay kırışıyorsa bu kumaşta pamuk oranı o kadar yüksektir. Sentetik içeriği yüksek olanlar ve sentetik kumaşlar ise kolaylıkla kırışmazlar. Kumaşın küçük bir parçasının yakılabilme sansı olduğunda yanık pamuk kokusundan, pamuklu kumaş olduğu da çok rahat bir şekilde anlaşılabilir. Kıyafetin renk verip vermediğini ise basit bir testle anlayabiliriz. Kuru ve ıslak beyaz bir kumaş parçasını alacağınız ürüne sürttüğünüz zaman renk verir mi, vermez mi bakmak gerekir. Renk veriyorsa tercih edilmemesi uygun olur.
    
     -Çocukların kıyafetleri özenle seçilmeli -
    
     Özellikle küçük çocukların kıyafetlerini ve çeşitli materyalleri ağızlarına götürerek, emme eğiliminde olduklarını hatırlatan Prof. Dr. Kocaokutgen, çocukların kıyafetlerinin renk vermemesinin çok daha önemli olduğunu söyledi.
     Boyanın oral yolla alınmasının sağlık açısından daha riskli olduğunu vurgulayan Kocaokutgen, çocuklarda da kıyafetlerin özellikle pamuklu olmasına ve renk vermemesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Prof. Dr. Kocaokutgen, pamuklu kumaşlarda genellikte dayanıklılığı yüksek olan boyaların kullanılması durumunda bu boyar maddelerin kolayca akmadıklarını, günümüzde de kaliteli ürünlerde bu tür renklendiricilerin kullanıldığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Sıcaklarda, kıyafetlerin önemi de artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER