Simavda yaren geleneği

Simavda yaren geleneği -Cumhuriyet Yareni grubunca yaren gecesi etkinliği yapıldı


KÜTAHYA (A.A) - Simav ilçesinde, Cumhuriyet Yareni grubunca geleneksel yaren gecesi etkinliği yapıldı.
     Kentte bir restoranda düzenlenen etkinlikte konuşan Küçük Yarenbaşı Ali Dinçer, Simavda yaren geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını bildirdi.
     Yaren geleneğinde erkeklerin ön planda olduğuna dikkati çeken Dinçer, geleneğin sürdürülmesinde kadınların önemli rol üstlendiğini söyledi.
     Dinçer, gelişen zaman içinde yaren geleneğinin sürdürülmesinin, yarenler bakımından zorluklarla dolu olsa da kurulu Yaren Evlerinin, geleneğin devamı için önemli olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
     15-20 yıl öncesinde yaren üyelerinin evlerinde gerçekleştirilen Yaren evi açma geleneklerini düşünürsek, yaren eşlerinin günler öncesinden yaptıkları hazırlıkları unutmak mümkün değildir. Çatal kaşıktan mindere, tabaklardan yer örtülerine kadar komşularından malzemeler tedarik eden yaren eşleri, bu malzemeleri kullandıktan sonra komşularına teslim eder. Yaren toplantısında yenilen tüm yemekleri kadınlar hazırlar. Yaren eşlerinin bu ve bunlara benzer çabaları asla göz ardı edilmemeli, geleneğin yaşatılmasında kadınlarımız emekleri unutulmamalıdır.
     Cumhuriyet Yareni grubunun, Simavın en önemli kültürü olan yaren geleneğini yaşatmak adına görevini sürdürmeye devam edeceğini dile getiren Dinçer, bu geleneğin, kadınlara gösterilen saygı ve değerin bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
     Daha sonra, etkinliğe katılanlar, müzik eşliğinde türküler söyleyip çeşitli oyunlar oynadı.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Simavda yaren geleneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER