Simavda seralarda jeotermal enerji kullanımı

Simavda seralarda jeotermal enerji kullanımı -Bakım ve temizlik yapılarak faaliyete geçirilen jeotermal enerji kuyusundan elde edilecek termal su, seralarda kullanılacak


KÜTAHYA (A.A) - Simav ilçesinde, bakım ve temizliği tamamlanarak faaliyete geçirilen jeotermal enerji kuyusundan elde edilecek termal su, seraların ısıtılmasında kullanılacak.
     Simav Belediyesince ruhsat alınarak 2006 yılında bir firma tarafından açılan ancak bakım ve temizlik nedeniyle bekletilen E-13 kuyusu, çalışmaların tamamlanmasıyla faaliyete geçirildi.
     Eynal Kaplıcalarında, kaplıca yolu ile Simav-Hisarcık karayolu arasındaki bölümde bulunan kuyunun hizmete girmesi dolayısıyla tören yapıldı.
     Belediye Başkanı Kasım Karahan, dua edilip kurban kesilmesinin ardından yaptığı konuşmada, seralarda kullanılan enerjiye destek olacak kuyunun, sera işletmecilerine hayırlı olmasını diledi.
     Kuyunun, temizlik ve bakım nedeniyle bekletildiği bilgisini veren Karahan, 248 metre derinliği olan kuyumuzun taban sıcaklığı 138 derece olup, kuyu ağzı sıcaklığı ise yaklaşık 110 derecedir. 2 bar basıncı bulunan kuyumuzun debisi ise saniyede 25-30 litredir dedi.
     Üyeleri, sera işletmecilerinden oluşan 4 Eylül Eynal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Keldi de kuyunun hizmete girmesinden dolayı yaklaşık 400 dekar sera alanının 700 dekara çıkabileceğini anlattı.
     Seraların sıcak su sorununun tamamen çözüldüğünü ifade eden Keldi, Eynalda artık bundan böyle jeotermal enerji yetersizliği değil, sera alanı yetersizliği konuşulacaktır. Bundan dolayı bölgede yeni sera alanlarına ihtiyaç olacaktır diye konuştu.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Simavda seralarda jeotermal enerji kullanımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER