Simavdan kısa kısa

Simavdan kısa kısa -Simav Belediyesinin 2013 yılı yatırımları


KÜTAHYA (A.A) - Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, gelecek yıl ilçede önemli yatırımlar yapacaklarını bildirdi.
     Karahan, AA muhabirine, Belediye Meclisinin kasım ayı olağan toplantısında, 2013 yılı tahmini bütçesinin 35 milyon lira olarak belirlendiğini söyledi.
     Bütçenin çoğunun devam eden ve yeni yapılacak yatırımlara ayrılacağını belirten Karahan, şöyle konuştu:
     İç Egenin termal turizm merkezi konumunda olan Eynal Kaplıcalarımız 2013 yılında yeni yatırımlarla tanışırken, devam eden yatırımlar tamamlanarak kaplıca turizmine yeni bir ivme kazandırılacaktır. Bütçemizde yaklaşık 13 milyon lira yatırımlar için ayrılacaktır. Bu çerçevede Eynal Kaplıcalarımızda kaplıca tesisleriyle seralarda kesintisiz enerji kullanılması için yeni bir elektrik trafosunu hizmete sunacağız. Bölgenin en büyük çok amaçlı salonu olacak yeni salonu, üçgen parkı ve Eynal Camisini tamamlayacağız. Basketbol, voleybol tenis sahalarıyla olimpik yüzme havuzu inşa edeceğiz. Alışveriş merkeziyle gölet inşa etmek için çalışma başlatacağız. Bunların yanı sıra 3 veya 5 yıldızlı termal otel ve apart tatil köyü projelerinin ihalelerini gerçekleştireceğiz.
     Karahan, Leylekkürü mevkisinde fuar alanı inşa edeceklerini ve iki yeni jeotermal enerji sondajı yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
     -Mantar, dağ köylüsünün geçim kaynağı oldu
    
     (Fotoğraflı)
    
     Simav ilçesinde, dağlık arazilerde kendiliğinden yetişen mantarlar, vatandaşlar tarafından toplanarak ilçe merkezinde satışa sunuluyor.
     Karakoca köyü arazisinde topladığı mantarları ilçe merkezinde satan Mehmet Özdemir, AA muhabirine, espit veya melki diye bilinen mantarın kilogramının yaklaşık 10 liradan satışa sunulmaya başlandığını ve fiyatının 5 liraya düştüğünü söyledi.
     Mantar satışından elde ettiği gelirle aile bütçesine katkı sağladığını belirten Özdemir, Araziden toplayıp satışa sunduğum mantarlardan kazandığım parayla evimin bazı ihtiyaçlarını karşılıyorum dedi.
     Özdemir, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde devam etmesi halinde araziden daha fazla mantar toplayabileceğini sözlerine ekledi.
    
     -Sera işletmecileri yeni sezondan umutlu
    
     (Fotoğraflı)
    
     Simav ilçesinde faaliyet gösteren Eynal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Keldi, Eynal Kaplıcaları mevkisinde 350 dekar alanda jeotermal enerji kullanarak seracılık yapan 95 işletmecinin sonbahar ve kış mevsimleri döneminde iyi verim beklediğini bildirdi.
     Keldi, AA muhabirine, seralarda 300 hektar alanda organik domates, 50 dekar alanda da salatalık üretimi yapıldığını söyledi.
     Seralarda yaklaşık 500 kişinin istihdam edildiğini, 30-40 dekar alandaki serada topraksız tarım gerçekleştirildiğini belirten Keldi, şöyle konuştu:
     Eynal Kaplıcalarında, şubat-haziran ve ağustos-ocak ayları olmak üzere iki dönemde üretim yapılıyor. Temmuz ayı tüm seracılar için adeta tatildir. Üreticiler yeni dönem için fide seçimini, seraların ve toprağın bakımını bu ayda gerçekleştirir. Ağustos başından itibaren de fideyle toprağın buluşması başlar. Seralarda domates ve salatalıklar organik olarak üretilir. Seralarda yılda 5 bin ton domates, yaklaşık bin ton da salatalık üretilerek ilçe ekonomisine yıllık ortalama 6 milyon lira girdi sağlanıyor. Simav Belediyesinin geçmişten günümüze seracılara verdikleri destekle 350 dekar alanda yapılan seracılığın gelişmesi mümkündür. Bu konuda sera alanları oluşturulur, altyapı hizmeti sağlanırsa bir yılda 350 dekar sera alanı bin dekara çıkabilir. Bu da ilçeye yılda yaklaşık 20 milyon lira para girdisi demektir.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Simavdan kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER