Sinop Müftülüğü alim Kefeviye sahip çıktı

Sinop Müftülüğü alim Kefeviye sahip çıktı -İstanbulda bir kütüphanede bulunarak kopyası Sinop Müftülüğüne teslim edilen kabri Sinopta bulunan alim Mahmut bin Süleyman Kefevinin Arapça yazılmış eseri Fetva Tarih Türkçeye çevriliyo


SİNOP (A.A) - İstanbulda bir kütüphanede bulunarak kopyası Sinop Müftülüğüne teslim edilen, kabri Sinopta bulunan alim Mahmut bin Süleyman Kefevinin Arapça yazılmış eseri Fetva Tarih nin Türkçeye çevrildiği bildirildi.
     İl Müftüsü Yalçın Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop tarihini araştıran bir öğretmen tarafından İstanbulda bir kütüphanede bulunan, 1580li yıllarda 4. Murat döneminde Sinopta yaşamış alim Mahmut bin Süleyman Kefevinin Arapça yazılmış Fetva Tarih kitabının kopyasının kendilerine teslim edildiğini söyledi.
     Kabri, Kefevi Mahallesi Derviş Sarabil Caddesi Kefevi Camisi avlusunda bulunan Sinoplu alimin eserini Türkçeye çevirmeye başladıklarını anlatan Topçu, Asırlar önce yazılmış olan ve tesadüfen bulunan Fetva Kitabı, Hazreti Ademden, Alim Kefevinin kendi dönemine kadar hukukun, ibadetlerin, ahlakın ve insanların gelişmesiyle birlikte gelişimi ve değişimlerini ifade etmektedir ki bu yönüyle Alim Kefevinin kendi ifadesine göre, Dünyada alanında tek kitaptır. Bir benzeri mevcut değildir. Ben de İnanıyorum ki, bu kitap ilim ve fıkıh dünyasında ciddi bir boşluğu dolduracaktır dedi.
     Kitabın şu ana kadar dörtte birini tercüme edebildiklerini ifade eden Topçu, kitabı kamuoyuna bir an önce sunmak istediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
     Araştırmacıların dikkatini, ilgisini bu alana çekmek için birinci bölümünü 1 ay içinde yayınlamak istiyoruz. Bundan sonraki aşamada kitap akademisyenlerin elinde daha değer bulur. Biz bu kitabı tercüme etmeye devam edeceğiz. İki yıl içinde tamamının tercüme edip kamuoyuna sunacağımızı ümit ediyorum. Bundan dolayı bu kitabı ortaya çıkaran bu kitaba emek verenleri ve bu kitabı dünya kamuoyuna tanıtmak isteyen herkese teşekkür ediyorum. Bu arada Fetva Kitabını iki müftü yardımcısı desteği ile birlikte tercüme ediyoruz. Kitaba Müftülük olarak sahip çıktık.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sinop Müftülüğü alim Kefeviye sahip çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER