Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Derici: Hükümet tarafından 2004 yılında istihdam teşvikleri için çıkartılan yasanın süresinin 31 Aralık 2012 yılında doluyor. Eğer süre uzatılmazsa 200 lira olan işçi sigorta ve stopajı 1 Ocakta


SİNOP (A.A) - Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Hükümet tarafından 2004 yılında istihdam teşvikleri için çıkartılan Teşvik Yasasının süresinin 31 Aralık 2012 yılında dolduğunu belirten Derici, Eğer süre uzatılmazsa 200 lira olan işçi sigorta ve stopajı 1 Ocaktan sonra 400 lirayı bulacak dedi.
     Derici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iktidar tarafından 2004 yılında istihdam teşvikleri için çıkartılan ve 49 ili kapsayan yasanın süresinin 31 Aralık 2009da bittiğini ancak sürenin 31 Aralık 2012ye uzatıldığını hatırlattı.
     Yasanın süresi yıl sonunda bitiyor. Sürenin dolmasıyla birlikte şuan 200 lira olan işçi sigorta ve stopajı 400 lirayı bulacak diyen Derici, şöyle devam etti:
     Bu durum ise sanayici, iş adamı ve küçük ölçekteki işvereni olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Yasa süresi uzatılmazsa bir çok sektör olumsuz etkilenecek. Ticaret Odası olarak yaklaşık 5 aydır bu yönde çalışma yürütüyoruz. Ben Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanının açıklamalarını okudum. Başka bir çözüm yolu buluyoruz diye bir demeç vermişti. Açıklama üzerine Türkiyedeki odalar, bütün dernekler ve organize sanayi bölgeleri bu konuyla ilgili büyük bir kampanya başlattılar. Biz de illerimizde bulunan iktidar partilerinin olsun, muhalefet partilerinin olsun milletvekillerine, temsilcilerine durumu ilettik. Bakanlığa fakslar çektik. Yaklaşık 4-5 aydır bu konu üzerine çalışıyoruz. Ama şimdiye kadar bir sonuç alamadık.
     Teşvik Yasasının ülke ekonomisine sağladığı yarara işaret eden Derici, şunları kaydetti:
     Teşvik Yasasının bir katkısı iş yerinde çalışan işçilerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanıyor olması. Tabi bu bana göre iş yerlerine verilen çok büyük bir katkı. Diğer bir katkı ise kayıt dışını önlüyor. Çünkü primi düşük ödeyen işveren bütün işçilerinin sigortasını yapıyor. Yani bu uygulama sigortasız işçi sayını azalttı. Şimdi sigorta miktarları artarsa sigortasız çalıştırmaların artacağı düşüncesindeyim. Doğal olarak ülkedeki kayıt dışı istihdam da artar. Bu sürenin mutlaka uzatılması lazım aksi halde mevcut yatırımcılar yatırımlarında kısıtlamaya gidebilir. Organize Sanayi Bölgesine yatırım yapacak olan yeni yatırım yapma konusunda tereddüt yaşayabilir. Ayrıca birçok mevcut işletme de kapanma ve işçi çıkarma durumuyla karşı karşıya kalabilir.
     Derici, istihdam teşvikleri için çıkartılan yasanın ülkede yatırım teşvikleriyle ilgili çıkarılmış en iyi yasalardan biri olduğunu ifade etti.
     Yasanın uzatılmasından yana olduğunu vurgulayan Derici, Tabi hükümetin söylediği şu; bu yasa uzun zamandır uzatılıyor. Yerine yeni bir yasa çıkması gerektiğini söylüyorlar. Ama bunun kadar kapsamlı bir yasa çıkacağını tahmin etmiyorum. O yüzden tüm örgütlerin ve sivil toplum kuruluşlarının açıklama yapmasını bekliyorum. Destek olsunlar. Çünkü bu sadece bizim odamızın sorunu değil. Esnaf odalarının, bakkallar birliğinin, derneklerin de sorunu.
    
     Muhabir: Halit Gümüş
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER