Sipsisiyle geleneksel düğünleri yaşatıyor

Sipsisiyle geleneksel düğünleri yaşatıyor -Denizlide, bir halk müziği çalgısı olan sipsiyle yapılan geleneksel düğün törenleri, modern hayatla birlikte unutulsa da 65 yaşındaki Halime Özke, bu geleneği yaşatmaya devam ediyor


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Denizlide, nefesli bir halk müziği çalgısı olan sipsiyle yapılan geleneksel düğün törenleri, Beyağaç ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Halime Özke tarafından yaşatılmaya çalışıyor.
     Kına gecesinden, kız almaya ve düğün gecesine kadar Denizlideki geleneksel düğünlerin darbukayla birlikte vazgeçilmez çalgısı olan sipsi, modern hayatla yerini diğer müzik aletlerine bıraksa da sipsiyle yapılan düğünler unutulmuş değil.
     Beyağaç ilçesinde 65 yaşındaki Halime Özke, geçmişe göre çok daha az da olsa hala sipsisiyle düğünlerde ve çeşitli açılış ve etkinliklerde konukları coşturmaya devam ediyor.
     Sipsili geleneksel düğünleri AA muhabirine anlatan Özke, çocukluk yıllarında çobanlık yaparken önce kavalla başladığı müziği, sipsiyle sürdürdüğünü ve yıllarca ilçede geçmişteki hemen her düğünde sipsi çaldığını söyledi.
     Yörelerinde eskiden tüm düğünlerde sipsi çalındığını, özellikle kına gecelerinde kadınlara çaldığını ifade eden Özke, Kaşık oyunu vardır, ben sipsi çalardım, kaşık oyunu oynarlardı. Şimdi org ve bağlama gibi enstrümanlar çoğaldığı için eskisi gibi rağbet olmuyor dedi.
     Özke, düğünlerde sipsi geleneğinin sürmesini arzu ettiğini, ancak artık yörede sipsi çalan çok fazla kimse kalmadığını dile getirerek, Beğeniyorlar da öğrenen yok. Oğlan var sadece o çalıyor, benim meslekten. Gerisi öyle öğrenelim de demiyor diye konuştu.
    
     -Sipsili düğünlerini unutamıyorlar-
    
     Beyağaçta, Halime Özkenin sipsisiyle renk kattığı düğünle evlenen Ayşe Öztürk, geleneksel düğünlerin, ayrı bir güzelliği olduğunu ve düğününü unutamadığını ifade etti.
     Kendi düğününden unutulmazları dile getiren Aytaç Özdemir ise özellikle Meşeli Dağlar türküsünü sipsiyle dinlemenin ayrı bir duygu olduğunu ifade etti.
     Düğünlerde org çalınmasına başlamadan önce yöredeki düğünlerde hep sipsiyle eğlenildiğini belirten Özdemir, Düğünlerde sipsiyle, darbukayla çok oynandı. Kına geceleri olsun, gelin alması olsun. Şimdi teknoloji geliştiği için bu müzik türleri gitgide ölmeye başladı diye konuştu.
     Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ise unutulmaya yüz tutan eğlence merasimlerinde sipsi geleneğini, düzenledikleri açılış ve çeşitli etkinliklerde Halime Özkeyi davet ederek yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
    
     -Sipsi-
    
     Nefesli çalgılar grubundan bir Türk halk müziği çalgısı olan sipsi, Teke yöresi türkülerinde sıkça kullanılan bir müzik aletidir.
     Yaklaşık 15-25 santimetre uzunluğunda ince bir kamıştan yapılan sipsinin, sesin çıkmasını sağlayan ağızlık kısmı cukcuk, gövde kısmı ise gödlek olarak adlandırılır.
     Kamışın yanı sıra çam dallarının filizlerinden, söğüt dallarından, içi boş ot ve çavdarlardan ve kartal kanat kemiğinden de yapılan türlerinin bulunduğu sipsinin, ön kısmında 5, arka yüzünde 1 olmak üzere toplam 6 deliği bulunmaktadır.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Sipsisiyle geleneksel düğünleri yaşatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER