Sobalar müzelik oldu

Sobalar müzelik oldu -Antalyada açılan Soba Müzesinde farklı ülkelerden 16sı oyuncak, toplam 48 soba sergileniyor


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Soba Müzesi açıldı.
     Balbey Mahallesi Sobacılar Çarşısı içinde yapılan 5 katlı Soba Müzesinin açılışında konuşan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, müzenin hem kente hem esnafa katkı sağlayacağını söyledi. Antalyaya her yıl 11 milyon civarında yabancı turist geldiğini ifade eden Yüksel, Yabancı turistleri otel dışına yeterince çekemiyoruz, kendimizi tanıtamıyoruz. Yabancı konukların otel dışına çıkmasına yardımcı olacak bu tür cazibe noktalarını çoğaltırsak gelip gezeceklerdir, göreceklerdir dedi.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da insanlık tarihinde ateş, tekerlek, buğday ve ekmeğin keşfinin çok önemli olduğunu anlattı. Müzenin esnafa önemli katkı sağlayacağını belirten Akaydın, Soba, kültürümüzde değerini kaybetmiş olabilir ama bunu yaşatalım istedik. Dünyada bir çok müzenin soba bölümü var ama sanıyorum dünyanın tek ayrı soba müzesi burası. Türkiyede bir ilk. Sobalara baktıkça anılarımız canlanacak dedi.
     Soba ateşin evcilleştirilmiş halidir diyen şair, yazar ve tiyatrocu Sunay Akın ise bir ülkede demokrasinin olup olmadığını o ülkenin müzelerinin koridorlarının uzunluğuyla ölçüldüğünü söyledi.
     Akın, şöyle konuştu:
     Fransa Paristeki Louvre Müzesinin koridorlarının uzunluğu 12 kilometre. Bir Alman her gün bir müzeye giderse ömrünün 16 yılını sokağa çıkamadan Almanyanın müzelerinde yaşar. Hadi gel de geç Fransayı Almanyayı. Amerika Birleşik Devletlerinin 17 bin 500 müzesi var. Finlandiyanın 400 bin nüfuslu Tampere kentinde 160 müze var. Atatürk, Dolmabahçe Sarayında ölmeseydi biz orayı müze değil otel yapardık. Çırağan Sarayı ne oldu- Haydarpaşa Garını neden bir müze yapmayı düşünmüyoruz-
     Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve diğer protokol üyeleri müzenin açılış kurdelesini kesti.
    
     -Soba Müzesi-
    
     Danışmanlığını şair, yazar ve tiyatrocu Sunay Akın, mimarisini Okan Kaloğlu, tasarım çalışmalarını sahne tasarımcısı Ayhan Hasan Doğan, edebiyat çalışmalarını ise yazar Ahmet Çağanın yaptığı Soba Müzesinde, dünyanın farklı yerlerinden çini, salamandra, şömine, kuzine, döküm, teneke, gaz sobası gibi farklı çeşitlerde 16sı oyuncak, toplam 48 soba sergileniyor.
     Türkiyede ilk olan Soba Müzesinde, Nazım Hikmet, Hz. Mevlana, Yaşar Kemal, Cahit Külebi gibi isimlerin ateş ve sobayla ilgili yazı ve şiirleri de yer alıyor.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Sobalar müzelik oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER