Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Güründe

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Güründe anıldı


SİVAS (A.A) - Hacı BayramVelinin hocası Somuncu Baba ile mutasavvıf Divan Şairi Osman Hulusi Ateş, Gürün ilçesinde düzenlenen bir panelle anıldı.
     Hulusi Efendi Vakfınca organize edilen panel, Gürün Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Balaban Abdurrahman Erzincani Cami İmam Hatibi Bekir Sıddık Durmuşun Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin açılışında konuşan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini söyledi.
     Somuncu Babanın Gürüne uğrayarak çeşitli izler bıraktığını ve Darendeyle komşu olan ilçe insanlarının Hulusi Efendi tarafından da sevildiğini belirten Kesenceli, Adını altın harflerle tarihe yazdıran Şeyh Edebali, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Hamid-i Veliler yetiştirdiği talebeleriyle yaşadıkları dönemlere önemli etkiler bırakmıştır. Yirmi birinci asırda da bu silsilenin evlatları tarihteki gibi milletimizin yücelmesine ışık tutan, yol gösterici ve irşat edici özelliklerini sürdürecektir dedi.
     Somuncu Baba, Hulusi Efendi ve Darende İlçesinin tanıtımının yapıldığı panelde, panelistler Somuncu Baba ve Osman Hulusi Ateşi anlattı.
     Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman, büyüklerin hayatlarını örnek alarak yaşamını sürdürenlerin mutlu olacağını söyledi. Kahraman, Somuncu Baba sadece Anadoluda değil, aynı zamanda Rumeliye de ışıklar saçıp gülşenler oluşturmuştur. Somuncu Babanın talebelerinin imaret, cami, aşevi, medrese gibi hizmetlerle geniş bir kitleye sosyal alanda tesir ettiğini görüyoruz. Bütün bunlar doğru bir istikamet üzerine yaşayarak örnek olmakla gerçekleşmiş, bu zatların pergellerinin sabit ayağı dinin içerisinde olmuş, etrafına hizmetle faydalar sağlamıştır diye konuştu.
     Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yeşil de kitaplara ve ilme merakını Hulusi Efendinin Okumanın hududu yoktur, insan okudukça öğreniyor, öğrendikçe cemiyete faydalı oluyor sözünü hatırlattı. Hulusi Efendinin Kuran ve sünnete bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü belirten Yeşil, Bir zorlukla karşılaştığı zaman Peygamberimiz Hazreti Muhammed, nasıl davranır diye düşünür onun yaptığı gibi yapmaya çalışırdı. İnsanlara Kuran-ı Kerimi mutlaka öğrenip anlamaya çalışılmasını tavsiye ederdi ifadelerini kullandı.
     Program sonunda Gürün Kaymakamı Ömer Kalaylı ve Belediye Başkanı Mehmet Aktaş tarafından panelistlere plaket ve çeşitli hediyeler verdi. Katılımcılara, panel sonunda Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.
    
     Muhabir: Aslan Tektaş / Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Güründe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER