Sönmez Çimentodan 165 milyon dolarlık yatırım

Sönmez Çimentodan 165 milyon dolarlık yatırım -Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Sönmez Çimento olarak Yumurtalık TAYSEP Serbest Bölgesinde işletme sermayesi dahil 165 milyon dolarlık bir yatırım başlatıyoruz -


BURSA (A.A) - Sönmez Holding, Kutlucan Şirketler Grubu ve Aunde Teknik A.Ş ortaklığındaki Sönmez Çimento, Adana Yumurtalık TAYSEP Serbest Bölgesinde işletme sermayesi dahil 165 milyon dolara yeni bir entegre çimento fabrikası kuracak.
     Projeyi üstlenen Çinli AVICin Başkan Yardımcısı Jin Li ile Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, fabrikanın makinelerinin temini için protokol imzaladı.
     Sönmez, Baia Bursa Hotelde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, çimento sektöründe birlikte yola çıktıkları ortakları Kutlucan Grubu ve Aunde Teknik ile yeni bir ortak yatırımın heyecanını paylaşmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.
     Üç ortakla kurdukları Sançim Çimento ile bugüne kadar Marmara, İç Anadolu ve Egede önemli işler yaptıklarını anlatan Sönmez, şöyle konuştu:
     Sönmez Çimento markası altında Yumurtalık TAYSEP Serbest Bölgesinde işletme sermayesi dahil 165 milyon dolarlık bir yatırım başlatıyoruz. Şimdi bu sektördeki deneyimimizi Adana Yumurtalıka yatırım yaparak bütün Akdenize yayma kararındayız. Bu yatırımı, öncelikle birlikte iş yapma kültürünün önemli bir örneği olduğu için çok önemsiyorum. İş dünyasında sık sık dile getirdiğimiz güçleri birleştirme meziyeti, Bursalı girişimciler arasında bu örnek yatırımla vücut buldu.
     Çimento sektörünün, Türkiyenin ve dünyanın parlayan iş alanlarından birisi olduğuna dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti:
     2011 yılında dünyadaki toplam çimento üretimi yaklaşık 3,6 milyar ton oldu. Bu rakamın yüzde 56sını tek başına Çin temsil ediyor. Yıllık 68 milyon ton çimento üretimiyle Türk çimento sektörü Avrupada birinci; dünyada ise Çin, Hindistan ve ABDden sonra dördüncü sırada yer alıyor. Sektör, 2011 yılında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 18ine tekabül eden 12 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Bu sektör, global ölçekte büyümesini devam ettiriyor. Geçen yıl çimento tüketimi, gelişmiş ülkelerde yüzde 2, Çin hariç gelişmekte olan ülkelerde yüzde 7 büyüdü. Biz, Sönmez Çimento yatırımını böyle bir iklimde yapıyoruz.
    
     -Türkiye üretiminin yüzde 10u-
    
     Sönmez Çimentonun, artan talebi karşılamak adına Türkiye ve bölge ekonomisi için önemli bir değer yaratacağını ifade eden Sönmez, yatırımın tamamlanmasıyla şirketin yıllık 1,7 milyon ton klinker, 2 milyon ton çimento üretimi gerçekleştireceğini kaydetti.
     Daha önceki yatırımları olan Sançim Çimento ile birlikte düşünüldüğünde grubun toplam üretim kapasitesinin 2,7 milyon ton klinker, 3,5 milyon ton çimento olacağını ve toplam üretimdeki paylarının yüzde 5 seviyesine ulaşacağını bildiren Sönmez, avantajlı konumuyla ihracatta önemli bir paya sahip olacak Sönmez Çimentonun 1,2 milyon ton ihracat hedefiyle Türkiye çimento ihracatının yüzde 10unu gerçekleştirerek ülke sınırlarının ötesinde faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti.
    
     -MENA bölgesi-
    
     Celal Sönmez, MENA bölgesinin (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) yeniden imarında Türkiyenin önemli bir rol üstleneceğini düşündüklerini ve bu bölgeyi çok önemsediklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Yıllık 85 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Sönmez Çimento, Türkiyenin 2023 yılı ihracat hedeflerine de olumlu katkı sağlayacaktır. Biz, ülkenin kalkınmasında inşaat sektörünün önemine inanıyoruz. Bu sektördeki yüzde 5lik büyüme, ülke ekonomisine yüzde 1 büyüme katkısı yapıyor. Geçen yıl yüzde 11,2 büyüyen inşaat sektörünün milli gelirdeki payı yüzde 6ya çıkarak tarım sektörüne yaklaştı. 1,9 milyon kişinin istihdam edildiği sektörün toplam istihdamdaki payı yüzde 8 seviyesine çıktı. Ülkemizde kentsel dönüşüm programı kapsamında önümüzdeki 10 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Bu da inşaat sektörünün orta vadede Türkiyenin büyümesinde lokomotif görev üstleneceği gerçeğini güçlendiriyor.
    
     -Bin 300 kişiye doğrudan istihdam-
    
     Sönmez Çimento yatırımının, yapım aşamasında bölge halkına bin kişilik direkt, projenin faaliyete geçmesinden sonra ise yaklaşık 300 direkt ve 2 bin 500 dolaylı olmak üzere önemli bir ilave istihdam sağlayacağını ifade eden Sönmez, şöyle dedi:
     Sönmez Çimento yatırımı, sadece ortak iş yapma kültürü, rekabet gücü ve konumu ile değil, yüksek ve çevreye duyarlı teknolojisi ile de örnek bir yatırım olacaktır. Fabrikanın inşası için açtığımız uluslar arası ihalede, ileri teknoloji konusunda dünyanın önde gelen gruplarından biri olan AVICe karar kıldık. Bu yatırımın enerji tasarrufundan çevre duyarlılığına kadar pek çok alanda sektörün çıtasını yükselteceğine inanıyorum. Sönmez Çimento olarak ana hedefimiz, bölgemizde ve küresel pazarda güvenilen ve en çok tercih edilen marka olmak.
     Çinli AVICin Başkan Yardımcısı Jin Li de firmalarının sektöründe 30 yıllık bir birikime sahip olduğunu belirterek, bu işbirliğinin ve yatırımın en iyi şekilde sonuçlanacağına inandığını söyledi.
     Jin Li, gelecekte daha büyük işbirlikleri yapılacağına inandığını dile getirerek, İmzaladığımız kontratın her şartına uyacağımıza, kaliteli hizmet vereceğimize söz veriyoruz dedi.
    
     -20-22 ayda tamamlanacak-
    
     Celal Sönmez, bir soru üzerine, kapasitesi 2 milyon ton olacak yatırımın yanı sıra, başka bir yatırımları daha olacağını, ancak bunu önümüzdeki aylarda açıklayacağını belirterek, Adanadaki yatırımın deniz kenarında ve denize sıfır olması, en büyük avantajı olduğuna inanıyoruz. Bu şansa sahip Türkiyede 2-3 tane daha fabrika var. Yani Türkiye ihracat yapacaksa, hele Akdeniz çanağında, ilk önce yapacak firmalardan birisi burası olacak. 12 milyon ton geçen sene sattıysak, biz bu 2 milyon tonu rahat rahat satarız dedi.
     Sönmez, jeolojik etütlerin yapıldığını, ÇED raporlarının alındığını, şu anda makine siparişini verme ve satın alma işini yaptıklarını, bunun yatırımın yaklaşık 77 milyon 400 bin dolarlık kısmı olduğunu kaydederek, en geç ağustos sonuna kadar ihaleye çıkacaklarını, eylül-ekim aylarında temel atmayı planladıklarını, bugünden itibaren 20-22 ayda inşaatın tamamlanmasını planladıklarını bildirdi.
     Makinelerin yüzde 80ini Çinden temin ettiklerini, ancak bu makinelerin bir bölümünün Almanyadan sağlanacağını anlatan Sönmez, inşaatın ise bir Türk firması tarafından yapılacağını bildirdi.
     Törene, ayrıca Kutlucan Şirketler Grubu Başkanı Nurettin Kutlucan, AVIC Türkiye temsilcisi Hüsamettin Kavi de katıldı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Sönmez Çimentodan 165 milyon dolarlık yatırım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER