Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatta hedef büyüttü -Son 12 aylık dönemde, su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 32 artışla 1 milyar 544 milyon dolara ulaştı -Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı B


İZMİR (A.A) - Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün son 12 aylık ihracat rakamının, bir önceki aynı döneme göre yüzde 32 artışla 1 milyar 544 milyon dolara ulaştığını belirterek, 2023 yılı için 3 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk, sektörün başarısı, bu hedefimizi 3,5 milyar dolara çıkarma konusunda bize cesaret verdi dedi.
     Kızıltan, yaptığı yazılı açıklamada, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün, bu yılın başından 15 Temmuz tarihine kadar geçen sürede gerçekleştirdikleri ihracat rakamının, 839 milyon 973 bin dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
     Sektörün 1 Temmuz 2011-30 Haziran 2012 tarihleri arasındaki ihracatının ise bir önceki yılki aynı 12 aylık döneme göre yüzde 32 artarak 1 milyar 544 milyon dolara ulaştığına işaret eden Kızıltan, Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak 2023 yılı için 3 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. Sektörün başarısı bu hedefimizi 3.5 milyar dolara çıkarma konusunda bize cesaret verdi dedi.
    
     -Su ürünlerine verilen desteğe kapasite sınırlaması getirilmesi-
    
     Kızıltan, sektörün bu noktada özellikle su ürünleri ihracatının aynı ivmeyle sürmesi için bazı düzenlemelere ihtiyacı olduğunu da ifade etti.
     Bu yıl yayımlanan Su Ürünleri Destekleme Kararnamesinde, desteklemeden yararlanma şartı olarak kapasite sınırı getirildiğini, bunun da sektörün markalaşması, büyümesi ve katma değerli ürün ortaya koymasını önleyici nitelikte olduğunu savunan Kızıltan, kararnamede gerekli düzeltmeler bir an önce yapılmazsa sektörün büyük daralma yaşayacağını ve ihracatın hızla düşeceğini ileri sürdü.
    
     -En çok kanatlı eti ve su ürünleri ihraç edildi-
    
     Bu arada, açıklamada yer verilen istatistiklere göre, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 1 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleşen son 12 aylık ihracatına, en büyük katkıyı 452 milyon dolar tutarında dış satımla kanatlı eti sektörü yaptı.
     Su ürünlerinin 449 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldığı sektör, yumurta ihracatıyla 330 milyon dolar, süt ürünleri ihracatıyla 187 milyon dolar, bal ihracatıyla da 6,3 milyon dolar ülkeye döviz girdisi sağladı.
     Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke Irak olurken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya, Hollanda, İtalya ve Libya izledi.
     Sektörün, 2012 yılının ilk yarısında ihracat yaptığı ülke sayısı ise 107 olarak gerçekleşti.
    
     Muhabir: Ayten Aydın / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER