Şubat ayı sanayi üretim verileri

Şubat ayı sanayi üretim verileri -BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -"Bu yıl hedef yüzde 4 büyümek. Sanayi iştahlı ama karşımızda çok engel var"


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, şubat ayı sanayi üretim verilerine ilişkin, bu yıl büyüme hedefinin yüzde 4 olduğunu belirterek, sanayinin iştahlı olduğunu ancak karşılarında çok engel bulunduğunu bildirdi.
     Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, şubat ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin, yüzde 4,4 artışla son 9 ayın en yüksek seviyesine çıktığını ifade etti.
     Bu durumun gelecek adına iyimserlik oluşturduğuna ve yılın ilk iki ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 3,2 yükseldiğine dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti:
     "Ocak-şubat döneminde üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yatırım malında yüzde 2,5, tüketim malında da yüzde 3,5 oranında yükseldi. Bu dönemde, yatırım malı ithalatı, yüzde 9,4 ile tüketim malı ithalatındaki yüzde 8,4lük artışın üzerinde arttı. Önceki yılların aksine yatırım harcamalarındaki artışla tüketim harcamalarındaki artışın paralel gitmesi, yavaş da olsa sağlıklı büyüme döngüsünün sürmesi anlamını taşıyor. Türkiye ekonomisi, 2012 yılını dalgalı geçirdi. Geçen sene büyüme hedefine yüzde 4 ile başladık, yıl ortasında yüzde 3,2ye revize ettik ama yılı yüzde 2,2 büyüme ile kapattık. Bu yıl hedef yüzde 4 büyümek. Sanayi iştahlı ama karşımızda çok engel var. Öncelikle yurt dışı pazarlarımızın 4te 3ü sorunlu. Avrupa Birliği (AB), büyüme krizini henüz aşabilmiş değil. Afrika ve Ortadoğu pazarlarında siyasi denge kurulmuş değil. 2013 yılında ekonominin en büyük meselesinin, iç ve dış talebin birlikte arttığı dengeli bir büyüme olduğunun altını ısrarla çizdik. Görünen o ki ihracat pazarlarımızda zorlanmaya devam ederken iç piyasada da arzu ettiğimiz canlanmaya henüz kavuşmuş değiliz."
     Sönmez, ekonomi yönetiminin, yüzde 4 büyüme hedefine ulaşabilmek için iç piyasayı canlandırma konusunda daha aktif politikalar izlemesi gerektiğini savundu.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Şubat ayı sanayi üretim verileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER