Suriye için ajanlık iddiası

Suriye için ajanlık iddiası -Devletin gizli bilgilerini ele geçirmek için siyasal veya askeri casusluk yaptıkları, Türkiyeye sığınan Suriyeli bir üsteğmeni kaçırmaya teşebbüs ettikleri iddia edilen 2si Suriyeli 5 zanlı, 54 yıla ka


ADANA (A.A) - Devletin gizli bilgilerini ele geçirmek için siyasal veya askeri casusluk yaptıkları, Türkiyeye sığınan Suriyeli bir üsteğmeni kaçırmaya teşebbüs ettikleri iddia edilen 2si Suriyeli 5 zanlı, 54 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
     Suriye için ajanlık yaptıkları iddiasıyla Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Y. katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar Murat K. ve Süheyla D. ile Suriyeli sanıklar Mamdouh A. ve Mousa A. duruşmaya gelmedi.
     Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında yakalama emri çıkardı.
     Heyet, duruşmayı erteledi.
    
     -İddianame-
    
     Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede Suriye ordusundaki üsteğmenlik görevini Haziran 2011de bırakarak Reyhanlı Sınır Kapısından Türkiyeye sığınan M.H.nin 29 Eylülde Reyhanlıdaki Gölbaşı parkından bıçak zoruyla kaçırılmak istendiği, direnmesi üzerine arbede yaşandığı ve ardından 4 kişinin arabasına binerek olay yerinden uzaklaştıkları belirtiliyor.
     İddianameye göre, Türkiye ile Suriye arasında ticaret yapan Süheyla D.nin Suriye rejimine muhalif olmaları nedeniyle Türkiyeye kaçan ve Türkiyede kalan sığınmacı askerlerin sayı ve isimlerini tespit ederek Mamdouh A. ve Mousa Aya verdiği ifade ediliyor.
     Süheyla Dnin üzerinde yapılan aramada Suriye ordusundaki görevlerini bırakarak Türkiyeye sığınan tuğgeneral ve albay isimleriyle mevcut bedel 200 bin yazılı bir notun ele geçirildiği bilgisi de iddianame de yer alıyor.
     Şüpheli Süheyla Dnin cep telefonunda yapılan incelemede Suriye ile yapılan telefon görüşmelerinin olduğu ve birçok defa Suriyeye giriş çıkış yaptığı kaydediliyor.
     Şüpheli Mehmet Y. de, ifadesinde Suriyeli şüpheliler Mamdouh A. ve Mousa A.nın, M.H.yi bıçak zoruyla kaçırmak istediklerini, ancak başaramadıklarını anlatıyor.
    
     -Suriyeden kaçan askerlerle ilgili bilgilere açık çek-
    
     İddianamede yer alan gizli tanık da, Süheyla D. Mamdouh A. ve Mousa A.nın kendisinden Suriyeden kaçarak Türkiyede kamplarda kalan rütbeli askerlerin bilgilerini istediği, Suriyeye silah götüren tüccar veya şoför olup olmadığını sorduklarını ve verdiği bilgiler karşılığında kendisine açık çek verdiklerini söylüyor.
     Sığınmacı üsteğmen M.H. ise ifadesinde, Reyhanlıda tanıştığı Süheyla Dnin kendisine Suriyeye dönmesi halinde yeni bir kimlik çıkaracağını, hatta devlet başkanı affı sağlayabileceğini söylediğini, kendisinin bunu kabul etmediğini, kaçırılma olayını Suriyedeki ailesinin zarar görmemesi için kimseye anlatmadığını ifade ediyor.
     Zanlılar, Mamdouh A, Mousa A, Mehmet Y, Murat K. ve Süheyla D, Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve adam kaçırmaya teşebbüs etmek suçlamalarıyla 54 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
    
     Muhabir: Emrah Yorulmaz
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Suriye için ajanlık iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER