Suriyeliler için şefkatin yeni adresi: Hacıpaşa

Suriyeliler için şefkatin yeni adresi: Hacıpaşa -Türkiyeye yakın sınır köylerinde yaşayan ve son günlerde şiddetlenen çatışmalarda mağdur olan Suriyeliler çareyi Türkiye tarafına sığınmakta buluyor -Altınözü ilçesine bağlı Hacıpa


HATAY (A.A) - Volkan Kaşık - Emrah Gökmen - Hatayın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa Beldesinde, her şeylerini bırakıp Mekkeden Medineye göç eden muhacirler ile onlara evlerini açan Ensar arasında yaşanan kardeşlik örneğinin bir benzeri yaşanıyor. Hacıpaşada birçok evde, canlarını kurtarmak için ülkelerinden kaçan Suriyeliler misafir ediliyor.
     Beldenin karşısında bulunan Suriye sınırındaki İdlip ilçesine bağlı Azmarin kasabasında yaşayan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Suriyeliler, canlarını tehlikeye atarak bomba, top ve mermi atışlarının gölgesinde Türkiye tarafına sığınıyor.
     Beldedeki akrabalarından ya da beldeye bağlı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığına gelerek muhtar Mehmet Ziya Kırktan yardım isteyen Suriyeliler, akrabalarının ya da duyarlı mahalle sakinlerinin evlerine yerleştiriliyor.
     Hemen hemen tüm evlerde Suriye sınırındaki Azmarin ve diğer kasabalardan gelenleri misafir eden belde halkı, Suriyelileri kendilerinden ayrı tutmuyor. Evlerine misafir ettikleri Suriyelilere adeta gözleri gibi bakan Türk halkı, bu durumun mutluluğunu yaşıyor.
    
     -En küçük misafirler
    
     Azmarin kasabasındaki çatışmanın ardından Türkiye tarafına sığınan Suriyeliler arasında henüz 20 gün önce dünyaya gelen Abdulkafi ve Velid adlı ikizler de bulunuyor.
     Esed güçlerinden korktukları için fotoğraf ve görüntü alınmasından çekinen ikizlerin anne ve babası geçtiğimiz günlerde şiddetli çatışmaların yaşandığı Suriyenin İdlip kentine bağlı Azmarin kasabasında tüm riskleri göz önüne alarak Asi Nehriden tahtalarla yapılmış sallarla Türkiye tarafına geçti. Aile, Hacıpaşa beldesindeki akrabalarının yanına sığındı. Burada misafir edilen aileye, yakınları, gözleri gibi bakıyor.
     Suriyeli aileyi evlerinde misafir eden Fatin Fansa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerdeki şiddetli çatışmaların ardından Suriye tarafındaki insanların canlarını korumak adına memleketlerini, yuvalarını bırakarak kaçmak zorunda kaldığını söyledi.
     Suriyeli çifti ve çocuklarını bu zor günlerinde evlerinde misafir ederek destek olduklarını belirten Fansa, Gördüğünüz gibi tane bebekleri var. Onları sokakta bırakamazdık. Yardımcı olmak zorundaydık, insanlığımızı yapıyoruz. Yemeklerini, giyimlerini biz kendi imkanlarımızla, insanların yardımıyla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Allah kimseyi bu durumlara düşürmesin dedi.
     Fansa, ikizlerin bomba sesinden korktuklarını anlatarak, bebekleri doktora götürüp, tedavi ettirdiklerini, biraz daha rahat edebilmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
     Fansanın eşi Melike Fansa ise sınırdan Türkiyeye geçenleri gördükçe çok üzüldüğünü belirterek, İnsanları bu hale soktuğu için Allah o adamın belasını versin. Perişan durumdalar. İnsan, evinden, yurdundan, vatanından toprağından kendi büyüdüğü yerden gitmesi kadar kötü bir şey yok. Ne kadar rahat ettirmeye çalışsak bile hep korkuyorlar şeklinde konuştu.
    
     -Türk halkına teşekkür ediyoruz-
    
     Muhtar Kırkın misafir ettiği Suriyeli A.H. ise Suriye tarafında uçakların barındıkları yerleri bombalaması nedeniyle kaçarak Türkiyeye sığındıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
     Korkumuzdan evimizde yaşayamıyoruz. Hayat tatlıdır yaşamak istiyoruz. Orada zulüm var, orada insanlık yok. Korktuğumuzdan dolayı buraya geldik. Allah razı olsun buradakilerden bize yardımda bulunuyorlar, yemeklerini, evlerini paylaşıyorlar. Allah buradaki insanlardan razı olsun. Bizlere evlerini açtılar. Burada sağlıklı ve güvende yaşıyoruz. Türk halkına her şey için çok teşekkür ediyoruz.
     Türkiyeye sığınan Suriyeli Hasan Bekru da çatışmaların ardından kaçarak Türkiyeye sığındıklarını, Suriyede hala akrabalarının olduğunu ve çıkış yapamadıklarını kaydetti.
     Ortamın bir an önce sakinleşmesini beklediklerini anlatan Bekru, şöyle devam etti:
     Aklımız fikrimiz Suriyede. Ara sıra telefon görüşmesi yapabiliyoruz. Savaş evlerimizi yıktı. Her tarafa bomba yağıyor. Allah Esedin belasını versin, merhameti yok. Her tarafı yakıyorlar, camiyi dahi yaktılar, her tarafa bomba yağdırıyorlar. Muhalifler gelmeseydi beter oldurduk, ölürdük. Kendimizi zor kurtardık. Esed askerleri her tarafı darmadağın edip, yaktı.
     Türk halkına teşekkür eden Bekru, Her şey için teşekkür ederiz. Hiçbir eksiğimizi bırakmadılar. Türkiye hükümetinden Allah bin kere razı olsun. Belde halkından da Allah razı olsun her anlamda bize yardımcı oldular diye konuştu.
     Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mehmet Ziya Kırk da Suriyede yaşananların savaş değil katliam olduğunu belirterek, Zulüm bu insanları çok kötü şekilde yıpratmış. Millet ölümden, zulümden korkarak komşularına sığınıyor. Biz burada insani görevimizi yapıyoruz dedi.
     Muhtar Kırk, olayların ardından beldedeki her evde çok sayıda Suriyelinin kaldığını da kaydetti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Suriyeliler için şefkatin yeni adresi: Hacıpaşa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER