Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Konyada

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Konyada -Mevlana Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanı Rahmana fahri doktora unvanı verildi -Rahman: Hz. Mevlananın büyük ruhu, Tacikistan ve Türkiye arasındaki tarihi bağları ve her iki ülk


KONYA (A.A) - Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmana, Mevlana Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
     Şeb-i Arus törenlerine katılmak üzere Konyada bulunan Cumhurbaşkanı Rahman, fahri doktora unvanı töreni için geldiği üniversitede, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam tarafından karşılandı.
     Dr. İbrahim Gül konferans salonunda düzenlenen törende, Rektör Adam; Rahmana cübbe giydirip, fahri doktora diplomasını takdim etti.
     Törende konuşan Rahman, bu adımın iki ülkenin dostluk bağlarını daha da güçlendireceğine ve iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesine yardımcı olacağına inandığını ifade ederek, Mevlana Celaleddin-i Ruminin adını taşıyan bir üniversitenin senatosunun kendisine fahri doktora unvanı vermesinin çok önemli olduğunu söyledi.
     Bugün insanlığın ideolojik, dini, milli, insani, siyasi, iktisadi ve medeniyetler çatışması gibi sıkıntılara maruz kaldığını belirten Rahman, Bu ağır şartlarda milletler, ülkeler ve bölgeler arasında yapıcı ilişkiler oluşturup güçlendirmek en zaruri ihtiyacımızdır. Bu işleri yoluna koymak için Hz. Mevlana bizim için yol gösterici konumdadır dedi.
     Rahman, şöyle devam etti:
     Hz. Mevlananın büyük ruhu, Tacikistan ve Türkiye arasındaki tarihi bağları ve her iki ülkenin iyi niyetli ilişkilerini artıracaktır. Bundan 21 yıl önce bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde Türkiye, bu özgürlüğümüzü kabul eden, işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyleyen devletlerin başındaydı. Bugün artık Türkiye ve Tacikistan arasındaki işbirliği siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel sahalar gibi geniş bir alanı kapsamaktadır.
     Rektör Adam da 739. vuslat yıl dönümünde Mevlananın herkesi bir araya getirdiğini ifade ederek, Mevlananın barış, dostluk ve hoşgörü duygularını mayaladığını söyledi.
     Adam, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahmana, ülkesinde demokratik kültürün gelişmesi için verdiği mücadele, doğal çevre için yaptığı uluslararası çalışmalar, terör ve uyuşturucu ile mücadele için verdiği uluslararası destek, kültürler arası destek ve barışa yaptığı katkılardan dolayı üniversite senatosu tarafından uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanı verildiğini kaydetti.
     Konuşmaların ardından, Mevlana Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Mehmet Hekimoğlu, Cumhurbaşkanı İmamali Rahmana bir tablo takdim etti. Rahman da Hekimoğluna üzerinde Hz. Mevlananın resminin yer aldığı bir tablo hediye etti.
     Rahman, törenin ardından üniversitenin konferans salonunda Türkiyede eğitim gören Tacikistanlı öğrencilerle bir araya geldi.
    
     Muhabir: Yücel Velioğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Konyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER