Taklit ve karıştırma süt ürünlerinin açıklanması

Taklit ve karıştırma süt ürünlerinin açıklanması -EÜ Süt Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oysun: Biz bakanlığın denetimlerini yoğunlaştırarak devam ettirmesini istiyoruz -Tüketicilerimiz, kusursuz süt ürünleri üreten, kalit


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güldener Oysun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerini yoğunlaştırarak devam ettirmesini istediklerini söyledi.
     Oysun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 25 gıda işletmesi ile bunların ürettiği 37 süt ve süt ürününde taklit ve karıştırma yapıldığı belirlenen parti ve serilerini açıkladığını hatırlattı.
     Açıklanan ürünlerin çoğunlukla kaşar peyniri, yoğurt ve tereyağı olduğunu, bunlarda jelatin, nişasta ve bitkisel yağ olduğunun tespit edildiğini ifade eden Prof. Oysun, Kullanılan katkı maddelerine bakıldığında bunlar genellikle yapıyı düzeltmek ve maliyeti azaltmak amacıyla ilave edilmişlerdir. Bu firmalar yasaya aykırı davranmış böylece tüketiciyi yanıltmışlardır dedi.
    
     -Haksız rekabet söz konusu-
    
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kalite standartlarını içeren yönetmelik ve tebliğlerinin bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Güldener Oysun, katkı maddeleri ile ürün maliyetinin de ürün kalitesinin de düştüğünü vurguladı.
     Düşük maliyetin haksız rekabete neden olduğuna işaret eden Oysun, şöyle konuştu:
     Kalite kavramını ön plana çıkaran ve maliyeti yükselten firmalar mağdur olmaktadır. Biz bakanlığın denetimlerini yoğunlaştırarak devam ettirmesini istiyoruz. Üreticilerimizi yasalara uymaya davet ediyoruz. Tüketicilerimiz, kusursuz süt ürünleri üreten kaliteli ve yerleşmiş firmaların ürünlerini tercih etmeli.
    
     -Fazla ekşi olmayan yoğurt tercih edilmeli-
    
     Jelatin, nişasta ve bitkisel yağın başka gıda ürünlerinde de kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Güldener Oysun, süt ve süt ürünlerinin asitli yağ katkısıyla insan sağlığına zararlı hale dönüşebileceğine işaret etti.
     Süt ürünleri tüketicilerini de uyaran Oysun, Aileler, saflığından emin olduğu yoğurdu tüketmeli. Anneler, küçük yaştaki çocukları için denetimden geçmiş, fazla ekşi olmayan yoğurtları tercih etmeli şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Taklit ve karıştırma süt ürünlerinin açıklanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER