Tarihi kiliseye yakın binalar restore edilecek

Tarihi kiliseye yakın binalar restore edilecek -Ayvalıkta 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesini çevreleyen sokaklar ile tescilli binaların dış cepheleri, aslına uygun yenilenerek, turizm hareketliliğinin artırılması hedefleniyor


BALIKESİR (A.A) - Ayvalıkta 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesini çevreleyen sokaklar ile tescilli binaların dış cepheleri, aslına uygun yenilenerek, turizm hareketliliğinin artırılması hedefleniyor.
     Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi kilisenin restorasyonunun şubat ayında tamamlandığını söyledi.
     Restorasyon sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığından bazı bürokratların Ayvalıkı ziyaret ettiğini dile getiren Türközen, "Ziyarette, sadece Taksiyarhis Kilisesinin restore edilmesinden öte, etrafındaki evlerin de sokak ve cephe sağlıklaştırılması gündeme geldi" dedi.
     Bunun üzerine çalışma yapıldığını ve bazı evlerin belirlendiğini ifade eden Türközen, şunları kaydetti:
     "Kiliseyi çevreleyen sokaklar ile 60 evde sağlıklaştırılma yapılması kararlaştırıldı. Özellikle kilisenin bulunduğu sokaktaki binaların restorasyonu üzerinde duruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir protokol yaptık. Binaların ve sokakların sağlıklaştırılmasıyla ilgili protokolü nisan ayı meclis toplantısında kabul ettik. Proje bölümü bu yıl tamamlanacak. Gelecek yıl da restorasyona başlanacak."
     Türközen, projenin maliyetinin Bakanlık tarafından karşılanacağını belirterek, "Taksiyarhis Kilisesi, kültür merkezi kullanım fonksiyonuyla bundan sonra Ayvalıka hizmet verecek ve ilçeye gelen ziyaretçilere de açık bir yer haline gelecek. Yapılan çalışmalarla hedef, bölgede turizm hareketliliğinin artırılması. Daha önce yapılması gereken bir proje. Elimizde böyle bir potansiyel var. Bu nimetten faydalanamıyorduk" diye konuştu.
    
     -Taksiyarhis Kilisesi-
    
     Hristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesinde, 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi, akmayan, işlemeli sarımsak taşlarıyla dikkati çekiyor. Çevresindeki tipik evleriyle bir bütünlük içindeki, mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği, dini konuları içeren tavan süslemeleri, Hazreti İsayı doğumundan ölümüne kadar anlatan resimler, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile kilise, inanç turizmi açısından önemli yer tutuyor.
    
     Muhabir: Hakan Firik / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Tarihi kiliseye yakın binalar restore edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER