Tarihi silahlar gün yüzüne çıkarılıyor

Tarihi silahlar gün yüzüne çıkarılıyor -Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer: Edirne Sarayı kazısında Balkan Savaşlarında kullanılan silah ve askeri malzemeler bulundu (Fotoğraf


EDİRNE (A.A) - Hakan Şahin - Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, Edirne Sarayı kazılarında Balkan Savaşlarında kullanılan silah ve askeri malzemeler bulduklarını söyledi.
     Edirne Sarayı Kazı Başkanı Özer, AA muhabirine, saray kazılarında Balkan Savaşlarında kullanılan silah ve askeri malzemeleri gün yüzüne çıkartarak, muhafaza altına aldıklarını belirtti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi adına yürütülen Edirne Sarayı kazı ve restorasyon çalışmalarında bulunan askeri malzemeleri bir müzede sergilemeyi düşündüklerini ifade eden Özer, şunları söyledi:
     Edirne Sarayı kazısında Balkan Savaşına ait gülleler, silah aksamı ve askeri malzemeler bulundu ve titizlikle muhafaza altına alındı. Balkan Savaşları sırasında yaşamış olduğu tahribatlar ve savaşa ait izler de ortaya çıkarıldı. Bu buluntuları incelendiğimizde Balkan Savaşının Edirnede çok büyük hasar ortaya çıkardığını görüyoruz. İleri ki dönemde bir Balkan Savaşı müzesi ya da Balkan Savaşı ile ilgili yapılacak bir çalışmada bu buluntuların değerlendirileceğini düşünüyorum.
     Özer, saray kazılarında ayrıca önemli veriler elde ettiklerini, mimari kalıntıların dışında taşınabilir nitelikte kültür varlıklarını da gün yüzüne çıkardıklarını belirtti.
    
     -Edirne Yeni Sarayı-
    
     Tunca Nehri kenarına kurulan sarayın yapımına, II. Muratın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Muratın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet) sarayı yeni yapılarla genişletti.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Tarihi silahlar gün yüzüne çıkarılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER