Tarihi Tahtakale Kapısı açılış töreni

Tarihi Tahtakale Kapısı açılış töreni -Başbakan Yardımcısı Arınç: -Şu anda Bursa Mevlevihanesine ait ne bir duvar var ne bilmem ne var. Ama resimleri, fotoğrafları var, her şeyi var -Bir fotoğraftan bile bir koca saray yapan


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 16. yüzyıla ait Bursa Mevlevihanesinden şu anda bir duvar dahi kalmadığını, ancak resimlerinin, fotoğraflarının olduğunu belirterek, Bir fotoğraftan bile bir koca saray yapan restorasyon tekniği, bugün Bursa Mevlevihanesini de yapabilecek noktada dedi.
     Arınç, Tarihi Tahtakale Kapısının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesinin, Bursanın tarihi değerlerini ayağa kaldırdığını ve kentin tarihteki ihtişamlı günlerine döndüğünü söyledi.
     Bursa Kalesi ve surlarla ilgili çalışmalar kapsamında, Tahtakale Kapısının açılışını sembolik olarak yapacaklarını belirten Arınç, Bu bizim ecdadımıza karşı bir vecibemizdir, sorumluluğumuzdur, Bursaya karşı, tarihimize, kültürümüze karşı sorumluluğumuzdur. Bunları sadece Bursanın bir eseri olarak değil, insanlığa mal olmuş önemli eserler olarak görmek de gerçekten bizim bir sorumluluğumuzdur diye konuştu.
     Arınç, Büyükşehir Belediyesi tarafından tören alanında dağıtılan Bursa Kalesi ve Kale İçi adlı kitapçığı göstererek, şöyle devam etti:
     Burada Bitinya Sarayından başlamış Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe, yani Bursayı ilk kuranlardan, sonra Bursa Kalesine Orhangazi Türbesine, Tophane Saat Kulesine, Lala Şahin Paşa Medresesine, Haraçcıoğlu Medresesine kadar devam ediyor. Ama sonunda bir yer daha var; şimdi olmayan bir yer, Bursa Mevlevihanesi. Bu kitabın içinde var, ama, notta okursanız 16. yüzyılda Bursada bir Mevlevihane vardı, sonra burası Bursanın su deposu olmuş. Hemen deponun yanında da Ahmed Cununi Hazretlerinin türbesi var deniyor. Şimdi bu bize büyük bir manevi sorumluluk yükler. Mevlevihane varmış, şimdi yokmuş, bir varmış bir yokmuş. Yerine su bilmem nesi yapılmış. Artık bu mevlevihanenin de yapılıp eski haline getirilmesi lazım ki bu kitap tamamlanmış olsun. Bunu yapmaya mecburuz.
     Bu konuda, zamanında da yapılsın, edilsin diyenlerin olduğunu hatırlatan Arınç, şunları söyledi:
     Biz de işe biraz baktık. Bizim Vakıflarla Büyükşehir Belediyesi arasında kalmış bir mesele. Vakıflar diyor ki; 1953 yılında bu Mevlevihaneyi, o yazıyı yazdılar, bu yazıyı yazdılar, büyükşehire verdiler, onlar da su deposu yaptı. Şu anda mevlevihaneye ait ne bir duvar var ne bilmem ne var. Ama resimleri, fotoğrafları var, her şeyi var. Bir fotoğraftan bile bir koca saray yapan restorasyon tekniği, bugün Bursa Mevlevihanesini de yapabilecek noktada. Su deposuna ne kadar çok büyük ihtiyaç varsa, su deposu yine olduğu yerde durur, ama Mevlevihane de mutlaka yapılır. İnşallah sayın başkanımızın bu dönem içinde yapacağı en hayırlı hizmetlerden birisi de Bursa Mevlevihanesini ayağa kaldırmak ve inşallah Bursanın bu Mevlevilerin geçmişte yaşamış olduğu o dualarıyla, bereketiyle Bursada bir eksiğini gidermiş olur. Nasıl Bursa Kalesinin surlarının kapısını bu güzel şekle getirmişsek, inşallah mevlevihaneyi de önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlarız ve inşallah açılışını yapmak da nasip olur. Nasıl olsa yerel seçimler öne alınmadı, Başkanımızın döneminde bir altın kolye gibi Bursa da mevlevihanesine kavuşmuş olur... Bize düşüyorsa biz vakıflar olarak bunu en kısa zamanda yapmayı inşallah taahhüt ederiz, söz veririz.
     Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Tarihi Tahtakale Kapısının açılışını yaptı.
     Öte yandan, Arınç ve beraberindekiler buradaki Mehmed Muyyiddin Hz. Üftade türbesini de ziyaret etti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Tarihi Tahtakale Kapısı açılış töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER