Tarihi yapıların analizi Mardinde yapılıyor

Tarihi yapıların analizi Mardinde yapılıyor -Mardin Müzesi Müdürü Erdoğan: Geçmiş yıllarda özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadoludan analizler İstanbul ve Ankaradaki üniversitelerde yapılabiliyordu ama laboratuvarımız döngüyü


MARDİN (A.A) - Abdulhalim Çelik - Mardin Müzesi Restorasyon Konservasyon ve Analiz Laboratuvarında, Türkiyenin dört bir yanından gönderilen tarihi yapıların analizi gerçekleştiriliyor.
     Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Restorasyon Konservasyon ve Analiz Laboratuvarının Türkiyedeki tüm illere hizmet verdiğini, şimdiye kadar 55 ilden parça örneği alıp analizlerini yaptıktan sonra geri gönderdiklerini söyledi.
     Laboratuvarın, 2009 yılında Ilısu Barajı kurtarma kazıları kapsamında kurulduğunu belirten Erdoğan, kurulduğu günden bu yana 38 bin eserin restorasyonu ve konservasyonunun yapıldığını kaydetti.
     Erdoğan, Bölgedeki tarihi yapıların çok fazla olması nedeniyle bir ihtiyaç vardı. 2011 yılında analiz laboratuvarı ekledik. Tüm Türkiyedeki tarihi yapılara destek verecek şekilde genişledik dedi.
     Analiz konusunda Mardinin merkez haline geldiğini ifade eden Erdoğan, Geçmiş yıllarda özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu illerinden analizler, İstanbul ve Ankaradaki üniversitelerde yapılabiliyordu ama laboratuvarımız döngüyü tamamen tersine çevirdi. Onaracaklara burayla ilgili harç tetkikleri onarım önerileri veriyoruz. Bu açıdan da Mardin merkez haline gelmiş durumda diye konuştu.
     Restorasyon ve konservasyonu tamamlanan eserlerin envanterine başlandığını, bir yıla kadar envanter çalışmalarının biteceğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
     Yaklaşık 55 ildeki tarihi yapıların taş, sıva, derz analizleri yapıldı. Diğer illerdeki tescilli yapılara hemen hemen hizmet verebilecek durumundayız. Bununla ilgili İstanbul Üniversitesinden destek alıyoruz. Danışman hocalarımız var. Müzedeki eserlerimiz içinde hemen hemen bütün eserlerin restorasyonu yapılması, bu laboratuvar sayesinde oldu. Müzelerde çok büyük bir gereklilik. Çünkü bulunan eserler restore edilmeden depoya girdiğinde ve uzun yıllar bekleyince yıpranıyor. Biz şanslıyız. Müzede restorasyonu bekleyen eser yok.
    
     -Diyarbakır Surları gibi önemli yapıların harç, sıva, taş analizini yaptık-
    
     Restoratör Vural Züngör de laboratuvarın çok büyük bir eksikliği giderdiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon çalışmaları öncesinde bilimsel destek verdik. Restorasyon projelerinde orijinal malzemeyle yeniden restore etmek amacıyla çeşitli analiz çalışmalarında bulunduk. Bu kapsamda Türkiyede yaklaşık 55 ilden farklı yapılardan örnekler alıp analizini yaptık. Bilimsel destek sağladık. Şu an itibarıyla müzemizde çalışmalar hızla devam etmekte, teşhire çıkacak yeni eserlerin konservasyonu yapılmakta, çıkan buluntuların konservasyonu yapılarak depolara kaldırılmakta müzemizdeki bütün eserler elden geçirilmektedir.
     Ellerinde bulunan bütün eserlerin bakım-onarım çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Züngör, Bu amaçla biz de bütün eserleri elden geçirmek için hızla çalışmaktayız. Taşınmaz kültür varlıkların analizi çalışmalarımızda örneğin Diyarbakır Surları, Sivas Divriği kalesi gibi önemli yapıların harç, sıva, taş analizini de yapmış bulunmaktayız. Türkiyede onarımı süregelen köprü, önemli kale ve yapının analizleri yine Mardin Müzesi Restorasyon Konservasyon ve Analiz Laboratuvarında gerçekleştirilmektedir dedi.
     Çalışmalarında, restorasyon yapılacak yapının orijinal malzemesinden örnekler alarak bu malzeme üzerinden içeriği belirleyecek çalışmalar sonucunda, yapıların yapıldığı dönemdeki harç, sıva ve taş onarımlarıyla yeniden sağlıklı bir hale kavuşmasını sağladıklarını dile getiren Züngör, Bu doğrultuda örneğin Roma Dönemi, Bizans Dönemi farklı taşlar kullanılmış olabilir. Bunlar üzerinden orijinal malzemeden çalışıp yapının ilk zamanda yapılmış olan haliyle yeniden onarılması amacıyla analizler yapıyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Tarihi yapıların analizi Mardinde yapılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER