Tarihin bekçileri Kangal köpekleri

Tarihin bekçileri Kangal köpekleri -Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesinde bulunan Kangal cinsi 2 köpek, akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar kale ve müzede bekçilerle nöbet tutuyor -Bodrum Kale ve Müze Müdürü Yıldız:


MUĞLA (A.A) - Gökmen Yüce - Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesinde bulunan Kangal cinsi 2 köpek, akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar kale ve müzede bekçilerle nöbet tutuyor.
     Bodrum Kalesi ve Sulaltı Arkeoloji Müze Müdürü Yaşar Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal cinsi 7 yaşındaki Karabaş ve 11 yaşındaki Duman isimli 2 köpeğin 2000 yılından beri kale ve müzede görev yaptığını söyledi.
     Kalede daha önce güvenlik için kurt köpekleri bulunduğunu, ancak bu köpeklerin ölmesinin ardından Kangal cinsi köpeklerin getirildiğini anlatan Yıldız, Kalede bulunan 3 Kangal köpeğinden biri yaşlılıktan öldü. Şimdi 2 köpeğimiz kalenin gece bekçilerine yoldaşlık yapıyor. Köpekler oldukça sadık ve sadece bekçileri tanıyor dedi.
     Yıldız, bekçilerin köpeklerle kale ve müzenin bulunduğu alanı sabaha kadar dolaştığını ve güvenliği sağladığını kaydetti.
     Kale ve müzede görev yapan köpek sayısını artıracaklarını, bu kapsamda Aksaray Malaklısı cinsi 2 yavru köpeği kaleye getirdiklerini belirten Yıldız, Bu köpeklerden biri erkek biri dişi. Yavru olarak geldikleri için uyumları ve alışma süreçleri daha iyi olacak. Hazır hale geldiklerinde Kangal köpekleri gibi görev yapacaklar. Kangal köpeklerimiz de görevlerine devam edecek diye konuştu.
     Kale ve müzede köpeklerle nöbet tutan ve bakımlarını yapan Muhammet Akbay ise köpeklerin kendisini tanıdığını, bu nedenle herhangi bir sıkıntı yaşamadığını kaydetti. Sabaha kadar köpeklerle 33 dönümlük alanı gezdiğini anlatan Akbay, köpeklerin en az 10 bekçiye değecek şekilde görev yaptığını ifade etti.
     Kangal köpekleriyle adeta arkadaş olduğunu, ancak iki köpeğin birbirlerini zaman zaman kıskandığını anlatan Akbay, gündüzleri tel örgülerle çevrili bir kulübede tutulan köpeklere daha çok kemik, makarna ve çorba gibi yiyecekler verdiğini söyledi.
    
     -Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi-
    
     Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, St. Jean Şovalyaleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi içinde yer alıyor. Kalenin tüm kuleleri bugün Bodrum Müzesine sergileme alanı olarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sergilemeler için kalenin atmosferini bozmayacak yeni yapılar da kale içine inşa edilerek sergileme alanları muhtelif tarihlerde genişletilmiş.
     Müzede, dünyanın bilinen en eski batığı Uluburun Batığı da dahil olmak üzere dünya su altı arkeolojisinin temellerinin atıldığı sualtı kazılarında ortaya çıkarılan binlerce eşi bulunmaz eser sergileniyor.
     Müzenin girişinde amforalar, kronolojik olarak sergileniyor. Antik çağdan günümüze kadar amforaların değişimi sıralanıyor. Türk hamamının sergilendiği bölüm de ziyaretçiler tarafından ilgiyle geziliyor. Cam Batığı salonu, Karyalı Prenses, sikke ve takı salonu, Tunç Çağı batıkları, Uluburun Batığı da müzenin önemli bölümleri arasında yer alıyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Tarihin bekçileri Kangal köpekleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER