TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Olağan

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Olağan Genel Kurulu -Birlik Başkanı Cahit Çetin: -Üreticinin Suriyeden gelen kaçak yağlar ile spekülatörler yüzünden yaşadığı tedirginlik, bir an önce sona erdirilmeli


İZMİR (A.A) - TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytin üreticisinin, Suriyeden gelen kaçak yağlar ile spekülatörler yüzünden yaşadığı tedirginliğin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.
     Çetin, birliğin seçimli genel kurulunda yaptığı konuşmada, zeytinyağı üreticilerinin sezona yüksek rekolte baskısıyla başladığını, spekülatörlerin de üretici arasında panik havası yaratıp, fiyatları baskı altına almayı amaçladıklarını savundu.
     Bu baskı altında bir de Suriyeden kaçak zeytinyağı girişiyle karşı karşıya kaldıklarını iddia eden Çetin, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili makamlara yaklaşık bir ay önce gönderdikleri yazılarla önlem alınmasını talep ettiklerini belirtti.
     Gönderdikleri yazıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından dün itibarıyla yanıt aldıklarını dile getiren Çetin, şöyle konuştu:
     Bakanlıktan gelen yazıda, tüm birimlere talimat verileceği ve gerekli tedbirlerin alınacağı söyleniyor. Bir anlamda, kaçak giriş var, gereğini yapacağız deniliyor. Gerekenin yapılacağının söylenmesi, elbette iyi ama alınacak tedbirlerin caydırıcı nitelikte olması lazım. Böyle bir kaçak ürün yakalanırsa, 5 bin lira cezası var. Suriye ile Türkiye arasında uzun bir sınır var. Bir sınırı iki devlet bekler ama günün koşullarında sadece Türkiye bekliyor. Sınır güvenliği sorunları da olabilir, devletin muhaliflere destek amaçlı politikası olabilir, biz her durumda saygılıyız. Ama bu tür spekülasyonların zeytinciliğe faydası yok. Üreticinin Suriyeden gelen kaçak yağlar ile spekülatörler yüzünden yaşadığı tedirginlik, bir an önce sona erdirilmeli. Kimse sektörün bu stresi kaldırmasını beklemesin.
    
     -Piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi-
    
     Çetin, halen piyasadaki tek alıcının TARİŞ olduğunu, diğer alıcıların beklediklerine değinerek, TARİŞin bu yıl da üreticiye piyasa fiyatının üzerinde fiyat vereceğini vurguladı.
     Sektörün, zeytin ve zeytinyağında belirlenen hedeflere karşın hala ürkek ve kırılgan olduğunu ifade eden Çetin, bunun ortadan kaldırılması için ilk etapta 50 kuruşluk primlerin, en kısa zamanda 150 kuruşa çıkması gerektiğini, sektörün zirvesindeki ülkelerle ancak bu şekilde rekabet edilebileceğini söyledi.
     Çetin, son yıllarda dünya genelinde kooperatifçiliğin değerinin daha iyi anlaşıldığını ve modern dünyada ekonomi çarklarının iyi dönmesi, kayıt dışı üretime son verilmesi ile adil gelir paylaşımının yolunun kooperatifleşmeden geçtiğini belirtti.
     Birlik Genel Müdürü Güngör Şarman da son 4 yılın mali tablolarının umut verici olduğunu ifade ederek, kooperatiflerin birliğe olan borçlarının azaldığını, bu yıl hiç banka kredisi kullanılmadığını ve birliğin bankalara borcunun bulunmadığını kaydetti.
     Açılış konuşmalarının ardından gündem maddelerine geçilen genel kurulda, yeni yönetim için seçimler yapılacak.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Olağan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER