Tekerlekli sandalye basketboldaki olaylı maç

Tekerlekli sandalye basketboldaki olaylı maç -Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanlığı, Galatasaray ve Beşiktaş Kulüplerine ceza vermedi


ANKARA (A.A) - Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Disiplin Kurulu, Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Liginin ikinci haftasında çıkan olaylar nedeniyle tatil edilen Galatasaray-Beşiktaş maçıyla ilgili iki kulübe de ceza vermedi.
     Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanlığından yapılan açıklamada, yarıda kalan olaylı maç nedeniyle Galatasaray ve Beşiktaş Kulüplerinin disiplin kuruluna sevk edildiği hatırlatıldı.
     İki kulübün idari tedbirsiz olarak sevk edildiği disiplin kurulunca soruşturmanın yapıldığı belirtilen açıklamada, Yapılan soruşturma sonucunda, tribündeki seyirci olaylarının çıkmasında, şikayetli kulüplerin taraftarları olduğu ileri sürülen topluluğun sahada oynanmakta olan müsabaka ile bağı olmayan, genel olarak futboldan kaynaklanan çekişmelerinin öne çıkması ve bunun hesaplaşmasının istenmesine yönelik olduğu ve şikayetli kulüp ve mensuplarının bir kusuru olmadığı sonucuna varılmıştır. Şikayetli Galatasaray Spor Kulübü ile Beşiktaş Kulübünün mesnet suçtan haklarında ceza verilmesine yer olmadığına oy birliği ile karar verilmiştir denildi.
     Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Soruşturma sefahatinde şikayetli kulüplere yazı yazılarak, kulüp idarecisi, antrenör ve takım kaptanlarının sözlü savunmalarının alınacağı bildirilmiş ve kurulca İstanbula gidilerek, 21 Aralık 2012de bu kişilerin sözlü ifadeleri alınmıştır. İfadelerine başvurulan kulüp idarecileri, antrenör ve takım kaptanları olay günü sahada yaşanan seyirci olayında, kulüp ve mensuplarının herhangi bir şekilde seyirciyi tahrik eden veya olayın başlamasına yol açacak şekilde bir dahlinin olmadığı yönünde birbirlerini teyit eden beyanlarda bulunmuşlardır. Hakem ve gözlemci raporları da bu ifadeleri doğrular niteliktedir. Olayın yaşandığı Ahmet Cömert Spor Salonu adli açıdan Bakırköy Adliyesine bağlı olduğundan, adliyeye gidilerek, olayı soruşturan dosyanın savcısı ile görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmede, şikayetli kulüp mensupları hakkında yürüyen bir soruşturma olmadığı, soruşturmanın seyircilere yönelik olduğu dile getirilmiştir. Müsabakaya ilişkin görüntüler, kurulumuzca izlenmiştir.
     Açıklamada, bazı federasyonların, çıkan seyirci olayları sonrası kadın ve belli bir yaşa kadar çocukların müsabakayı izlemesi yönünde uygulamalar yapmakta oldukları da kaydedilerek, şöyle devam edildi:
     Esasen seyirciler arasında çocuk ve büyük ile kadın ve erkek ayrımı yapılmasının da akla, mantığa ve hukuka uygun bir yanı yoktur. Bu uygulamaya göre, büyük erkek seyirciler, olayların çıkmasından genel ve potansiyel sorumlu olmaktadır. Öte yandan, kulübün, idarecilerin, antrenörün, sporcuların hatta hakem ve diğer görevlilerin müsabakayı seyirci topluluğu önünde oynamak veya yönetmek hakları da bulunmaktadır. Spor, bir bakıma kitlelere hitap edebilmektir. Boş bir tribüne oynamakla, dolu tribüne oynamak arasında bir fark vardır. Bunun yanında sponsorların dahi seyircili olarak müsabaka oynanmasını isteme hakları vardır. Zira, sponsorlar, seyircisiz oynanacak olan müsabakalara sponsor olmayı istemezler. Bu ve diğer yönlerden olaya bakıldığında, seyircisiz oynama kuralı çok istisnai durumlarda ancak düzenlenmelidir. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, yaptığı mevzuat düzenlemesi ile seyircisiz oynama cezasının ancak kulüp ve mensuplarının seyirci olaylarının yaşanmasında rollerinin olması, bir başka anlatımla kusurlarının olması halinde uygulanacağını belirlemiş bulunmaktadır.
    
     Muhabir: Hüseyin Yeşilkavak
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Tekerlekli sandalye basketboldaki olaylı maç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER