Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek isteyene

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek isteyene hibe desteği -TKDK Afyonkarahisar Koordinatörü Metin Şehitoğlu, IPARD programı kapsamında tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek isteyene hibe desteği verileceğini bildirdi


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Kırsal Kalkınma İçin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) programı kapsamında tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek isteyene hibe desteği verileceğini bildirdi.
     Şehitoğlu, yaptığı açıklamada, tıbbi bitkilerin tanımının tam olarak yapılmasının mümkün olmadığını ancak günümüzde tıbbi ve aromatik bitkiler teriminin genellikle birlikte kullanıldığını belirterek, bu bitkilerin, hastalıkların önlenmesi veya iyileştirilmesinde ilaç olarak kullanıldığı vurguladı.
     Tıbbi bitkilerin, beslenme, kozmetik, vücut bakımı, tütsü veya dini törenler gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkilerin ise güzel koku ve tat vermeleri için kullanıldığını anlatan Şehitoğlu, şunları kaydetti:
     Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler asırlardan beri gıda, çeşni, ilaç ve şifa vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kimyon, haşhaş, anason gibi bazı bitkilerin tarımı tarih öncesi devirlerden beri devam etmektedir. 20. yüzyılın başlarında listelenen ilaçların yüzde 40ından fazlası bitkisel orijinli olmasına rağmen 1970li yılların ortasında bu oran yüzde 5ten daha aşağıya düşmüştür. Ancak özellikle 1990lı yıllardan sonra, tıbbi ve aromatik bitkilerin yeni kullanım alanlarının bulunması, doğal ürünlere olan talebin artması bu bitkilerin kullanım hacmini her geçen gün artırmaktadır. Günümüzde tıbbi bitkiler piyasasının yıllık yaklaşık 60 milyar dolarlık bir rakama sahip olduğu tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık 20 bin bitki tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.
     Dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talebin her geçen gün arttığına dikkati çeken Şehitoğlu, Türkiyenin coğrafi konumu, iklim ve bitki çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, geniş yüzölçümü sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde dünyada önde gelen ülkelerden birisi olduğunu vurguladı.
    
     -Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda hibe destekleri verilecek-
    
     Şehitoğlu, AB kırsal kalkınma hibe desteklerinin kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi tedbiri altında yer alan çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alt tedbiriyle sağlanacağını bildirdi.
     Bu kapsamda Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve çiftlik bazında mikro ölçekli işleme ve paketleme tesisleri gibi destekleyici altyapıların oluşturulmasının destekleneceğini ifade eden Şehitoğlu, şöyle devam etti:
     IPARD hem çiftçi düzeyinde ekipman alımını hem de küçük ölçekli tıbbi ve aromatik bitkileri işleme tesislerinin kurulumunu finanse edecektir. Her bir yatırım için uygun harcamaların toplam değeri, 10 bin avrodan düşük, 250 bin avrodan yüksek olamaz. Faydalanıcı tarafından, yukarıda belirtilen alt ve üst sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla, bildirilen uygun harcama tutarının yüzde 50sini Kamu Katkısı (AB ve Türkiye Cumhuriyeti Katkısı), diğer yüzde 50sini ise başvuru sahibinin katkısı oluşturacaktır. Başka bir ifadeyle, uygun harcamaların yüzde 50 nispetindeki kısmı için destek sağlanmaktadır. Gereken ilgi gösterildiğinde Afyonkarahisar, iklimi, arıcılık gibi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ile entegre yapılabilecek alanlardaki faaliyetleri ve yüksek tarım potansiyeli ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yatırımlar için çok uygundur. Özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerden ekinezya, kekik, çörek otu, adaçayı, anason gibi çeşitlerin yetiştirilmesi için Afyonkarahisar çok elverişlidir. Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinin fiyatlarında yıllara göre dalgalanmalar olduğu için üreticinin bir çeşit yerine birkaç çeşidin tarımını aynı anda yapması çiftçiyi fiyat istikrarsızlıklarına karşı koruması bakımından önemlidir.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek isteyene Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER