Tırtıllarla kuşlar mücadele ediyor

Tırtıllarla kuşlar mücadele ediyor -Tırtılların ormanlardaki zararlı etkilerini önlemek amacıyla kimyasallar yerine kuşlar kullanılıyor -Edirne Orman İşletme Müdürü Terzi: -Belirli aralıklarla ağaçların dallarına astığımız yuvalara


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Tırtılların ormanlardaki zararlı etkilerini önlemek amacıyla kimyasallar yerine kuşlar kullanılıyor.
     Edirne Orman İşletme Müdürü Orman Mühendisi Önder Terzi, AA muhabirine ağaçların her yıl zararlı böcekler tarafından ağır tahribata uğratıldığını söyledi.
     Biyolojik dengenin korunması amacıyla böceklerin zararlı etkilerine karşı ormanlık alanlarda belirledikleri alanlara kuş yuvaları astıklarını ifade eden Terzi, Belirli aralıklarla ağaçların dallarına astığımız yuvalara yerleşen kuşlar, ağaçlar için zararlı olan böcek ya da tırtılları yiyerek orman kırımını önlüyor diye konuştu.
     Doğal ortamda kimyasal etki yaratmamak için ilaç kullanmadıklarını anlatan Terzi, ağaçlara zarar veren böceklerin yok edilmesi için kullanılan ilaçların doğal dengeyi bozduğunu bildirdi.
     Ağaçların bir kentin ve bölgenin görsel imajı olduğunu vurgulayan Terzi, şunları kaydetti:
     Kullandığımız bu yöntemle kuşlar yerleşik hayata teşvik ediliyor. Edirnede yaklaşık 10 bin dönüm araziye bin adet kuş yuvası astık. Her ağaca bir tane olmak üzere 10 dönümde bir yuva asıyoruz. Kuş yuvalarını bir sırık yardımıyla asma kancalarla ağız kısmı güney ya da güneybatıya gelecek şekilde 5-10 santimetre çapındaki sağlam dallara yerleştiriyoruz. Yuvalar sonbahar ya da kış başlangıcında asılarak kuşları ilkbahar, yani mart ayına kadar hazırlıyoruz.
     Yuvalar ve kuş popülasyonu, ekiplerimizce kontrol ediliyor ve konu hakkında çizelge hazırlanıyor. Ayrıca, yol kenarında 10 metreden daha yakın yerlere ve su kenarlarındaki ağaçlara yuvalar asılıyor. Böylece ormanlara ilaçla müdahale etmeyerek, doğayı koruyoruz.
    
     -Zararlı böcekler kuşlar tarafından tüketiliyor-
    
     Böcek tahribatının Türkiyede Trakya ve Edirnede ciddi alanlara yayıldığını kaydeden Terzi, böceklerin ilkbaharda dahi ağaçların yaprak ve kabuklarını yiyerek ormanlarda adeta sonbahar görüntüsü oluşturduğunu dile getirdi.
     Terzi, böceklerin kurtçuk ya da tırtıl aşamasındayken ağaçlara çok fazla zarar verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Ağaçlara en fazla zarar veren böcekler arasında çamsürgün bükücüsü, çamkese böceği, yeşil böcek bükücüsü ve bu yıl aşırı derecede sünger örücüsü diye bilinen kır tırtılı yer alıyor. Biz de büyükbaştankara, mavibaştankara, ispinoz, bülbül, çoban aldatan ve sığırcık gibi kuş türlerinin ormanlarımızda kurduğumuz yuvalarda kalmasını sağlayarak, böceklerin zararlı etkilerini en aza indiriyoruz.
     Zararlı böcekler tırtıl aşamasındayken kuşlar tarafından tüketiliyor.
    
     -Bu yöntem doğal bir döngüdür-
    
     İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Öymen ise kuşların büyük bir kısmının genellikle böceklerle beslendiğini söyledi.
     Ormandaki böcek popülasyonunu dengeleme ve zararlı böceklere karşı savaş açısından kuş yuvası yönteminin önemli olduğuna işaret eden Öymen, şöyle konuştu:
     Yuvaların uygulanma yöntemi çok önemlidir. Yuvaların giriş deliklerinin çoğalması istenen ya da azaltılması istenen türlere göre düzenlenmesi gerekir. Çok fazla büyük giriş delikleri yapılırsa bazı diğer kuşlar küçük kuşların yavru ya da yumurtalarını tahrip edebiliyor.
     Bu yöntem doğal bir döngüdür. Dolayısıyla yapılacak çalışmanın bilimsel esaslara uygun olması gerekiyor.
     Doğal hayatın insanlardan etkilendiğine dikkati çeken Öymen, kuş yuvalarının özellikle ormanda çok fazla giriş çıkış yapılmayan yerlere kurulması gerektiğini vurguladı.
     Öymen, yuvaların özellikle kuşların besin bulabileceği alanlara yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
     Kuşlar yuvalarında doğal düşmanlarından korunmalıdır. Sonuçta 12 ay boyunca burada yaşayacaklar. Bu uygulamada yer belirlemesi oldukça önemlidir. Öte yandan ilaçlama kuş popülasyonları üzerinde olumsuz etki yapar. Ormanlarda genellikle doğası gereği ilaçlama yapılamıyor.
     Ormancılıkta kullanılan bazı ilaçlamalardaysa günümüzde kuşlara zarar vermeyen preparatlar tercih ediliyor.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Tırtıllarla kuşlar mücadele ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER