TOBBun 60. kuruluş yıl dönümü

TOBBun 60. kuruluş yıl dönümü -TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu: 10 sene önce hiçbir odam proje yapamıyordu, yapma kabiliyeti yoktu. İngilizce bilen personel dahi yoktu. Şimdi benim odalarım İngilizce konuşuyor, proje yapar noktaya


TRABZON (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 10 sene önce hiçbir odam proje yapamıyordu, yapma kabiliyeti yoktu. İngilizce bilen personel dahi yoktu. Şimdi benim odalarım İngilizce konuşuyor, proje yapar noktaya geldi dedi.
     Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda 60. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törene katılarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyelerine plaket verdi.
     Hisarcıkoğlu, burada yaptığı konuşmada, TOBBun 60. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını belirterek, İnsanlar mutlu günlerini, aileleriyle paylaşırlar. Biz de tüm Türkiyedeki meclis üyeleri olarak 10 bin 500 kişilik bir aileyiz. 60. yaş günümüzü ailemizle kutlamak için buradayız diye konuştu.
     Eğer bir hizmet varsa, başarı varsa bu hepimizin ortak başarısı diyen Hisarcıkoğlu, Birlik beraberlik olmadan başarı gelmesi mümkün değil. Camia olarak aramızda kırgınlıklar, tartışmalar olabilir ama bu bir gün iki gün sürer. Daha uzun sürmez. Biz de uzun süren düşmanlıklar hiç olmadı. Aile içinde birlik beraberlik olunca bir başarı varsa bu başarı 10 bin 500 kişilik ailenin başarısıdır. Başarının tek sahibi sizlersiniz ifadelerini kullandı.
     Göreve başladığında çalışan personel itibariyle 365 oda ve borsadan sadece 5ininde İngilizce konuşulabildiğini dile getiren Hisarcıkoğlu, Şu an bilmeyen sadece 10, 355i İngilizce konuşuyor. 10 sene önce hiçbir oda proje yapamıyordu, yapma kabiliyeti yoktu. İngilizce bilen personel dahi yoktu. Şimdi benim odalarım İngilizce konuşuyor, proje yapar noktaya geldi. Geçen mayıs itibariyle söylüyorum AB Projeleri dahil odalarımın almış olduğu proje yekünü 410 milyon lira diye konuştu.
     Kalite ve standardı hep beraber arttırdıklarını ifade eden Hisarcıkoğlu, şöyle devam etti:
     Bir tane yaptığımız işi anlatayım, Sarp Sınır Kapısı. Modernizasyonla ne geldi biliyor musunuz bütün sınır kapılarında toplam bizim yatırım tutarımız 250 milyon lira. Devlet yapsa kaça yapardı, en az 500e olurdu. Bu 500 kimin cebinden çıkacaktı. Yine sizin cebinizden çıkacaktı. Vergi veren sizsiniz. Biz üretmezsek, almazsak, satmazsak adam çalıştırmazsak vergi var mı. Biz vergi vermesek nasıl dönecek bu devletin çarkı. İpsala Kapısı 15 sene sürmüş. İpsala Kapasını bana verdikleri zaman proje yarım haldeydi. İlk tespitimiz o projede peronu yapıyorsunuz ya perona kamyon girmiyor.
     15 sene devlet parayı harcamış, o proje bitseydi kamyon giremeyecekti. 250 milyon harcadın da ne oldu ihracatımızın yüzde 50sini kara gümrük kapılarından yapıyoruz. Kamyonların bekleme süresi, modernizasyon olmadan öncesiyle şimdiki arasında yarı yarıya azaldı. Gümrük Bakanlığımız ile beraber yaptık hesaplamayı 1 yıllık bekleme süresinin azalmasından dolayı navlunun ucuzlamasının getirdiği ihracatçı sektöre avantaj tam 410 milyon lira. Yani TOBB ne iş yapıyor, odalar ne iş yapıyor kardeşim diye soruyor bazıları. İşte bak arkadaş 410 milyon lirayı cebine koydu. Dünyaya bu konuda örnek rol model olduk.
    
     -Dünya ve Türk ekonomisindeki gelişmeler-
    
     Dünya ekonomisinde yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin bilgiler veren Hisarcıkoğlu, şunları kaydetti:
     Özellikle Obamanın kazanmasından sonra dünya politikasındaki, dünyadaki gelişmeler bizi ilgilendiriyor. Obama ülke içindeki yapılanmaya odaklanacağım diye kendi halkından oy istedi, söz verdi. Dışarıyla çok ilgilenmeyeceğim ülke içine odaklanacağım dedi ki bu ABD için hayırlı olur. Dünya ekonomisi açısından, dünya ekonomisinin lideri konumunda olan ABD açısından olumlu olur, dünyadaki ülkelerin de rahat etmesi açısından daha rahat bir dönem olur diye düşünüyorum.
     Avrupa Birliği ülkelerinde israfın yaşadıkları krizde önemli etken olduğunu ifade eden Hisarcıkoğlu, 10 sene önce bizim başımızdaydı bu. Onlar israf ettiler, inşallah bundan sonra tutumlu olurlar. Ama bizim için çok önemli. Çünkü çok önemli ticari ortağımız bizim. İhracımız yüzde 60lardan yüzde 40lara düştü. Büyük bir pazar. Şimdi onlar ne kadar zengin olursa bize pazar o kadar açık. Bundan da en büyük faydalanacak olan biziz diye konuştu.
    
     -Türkiyenin kredi notu-
    
     Hisarcıkoğlu, Türkiyenin krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olduğunu, bunun da Türk özel sektörü sayesinde olduğunu anlattı.
     Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiyenin kredi notunda düzenlemelere gittiğine değinen Hisarcıkoğlu, şunları söyledi:
     Bu bizim kredi faizlerinin düşmesine sebep verecek. Bu da ülke olarak borçlanmamız açısından faydalı olacak. Faiz oranları düşünce bizim üzerimizdeki yük de azalacak. Ama bunun bir riski var, bu sefer içeriye çok fazla döviz girerse döviz fiyatları aşağıya iner. Bu sefer ihracat yapan kardeşlerim de ya bu döviz fiyatları düştü ne yapalım derler. Şu anda ekonomi kurmaylarının, ekonomiden sorumlu bakanlarımızın almış olduğu tedbirler doğru fakat bunların hiçbiri bizim cari açığı azaltmaya yetmiyor. Bir kronik hastalığımız var, cari açık. Sanayi politikaları ve enerji politikaları muhakkak cari açığı azaltır noktada olması lazım.
    
     Muhabir: Selçuk Kılıç
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber TOBBun 60. kuruluş yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER