Tokatta diyabetik çocuklar bir araya geldi

Tokatta diyabetik çocuklar bir araya geldi


TOKAT (A.A) - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte diyabetik çocuklar bir araya geldi.
     GOÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Diyabet Eğitim Hemşireliği ile Çocuk Hastalıkları ve Endokrinoloji kliniklerinin katılımıyla kentteki bir otelde tanışma ve eğitim toplantısı düzenlendi. GOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Karaaslan, etkinlikle ilgili bilgi verdi.
     Diyabetin küçük yaşlarda ortaya çıkmasının hem çocuğu hem de ailesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Karaaslan, özellikle çocukların yiyeceklerinde ve içeceklerinde kısıtlamaların yapılabilmesinin kolay olmadığını vurguladı.
     Karaaslan, şunları kaydetti:
     Özellikle tedavinin ömür boyu devam edecek olması, çocuğun ve ailenin hastalıkla ilgili çok iyi bilgilendirilmesini gerektirmektedir. Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamak diğer bir ifadeyle kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Bu ayarın sağlanması komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. Diyabetli çocukların ve ailelerin birbirleriyle tanışması, hastalıklarıyla ilgili görüşlerini paylaşması, yıl içinde ortak etkinliklerin düzenlemesi tedavinin başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Ülkemizde sadece birkaç merkezde yapılan bu faaliyetlerin Tokatta başlaması ve düzenli olarak devam ettirilmesi hedeflenmektedir.
     Diyabet eğitimi hemşiresi Emine Önalan ise diyabetli çocukların yalnız olmadıklarını onlara göstermek amacıyla etkinliğin düzenlendiğini belirterek, Diyabetin yaşı yok, her yaşta görülebilir. Özellikle gençlerde ve çocuklarda tip 1 diyabet görülüyor dedi.
     Etkinlikte, çocuklara ve ailelerine diyabet eğitimi verildi, egzersiz yaptırıldı ve katılım sertifikası takdim edildi.
    
     Muhabir: Zehra Aydın
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tokatta diyabetik çocuklar bir araya geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER