Tokat kebabına coğrafi işaret alma çalışmaları

Tokat kebabına coğrafi işaret alma çalışmaları -GOÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önen başkanlığındaki ekip, coğrafi işaret başvurusu için hazırlıkları tamamladı -Önen: "Tescil belgesinin alınmasıyla tüketici


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Önen başkanlığındaki ekip, Tokat kebabına coğrafi işaret başvurusu için hazırlıkları tamamladı.
     Önen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda coğrafi işaretlerin yerel ürünlere ayırt edici özellik kazandırdığını belirtti.
     Tescil belgesiyle yerel ürünlerin katma değerinin arttığını, daha fazla tanındığını ve üretildiği bölgenin ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Önen, "Bu belge, yerel ürünler açısından zenginliğe sahip ülkemizde, ürünlerin tanınmasında, benzer ürünlerden farklılıklarının ortaya konmasında ve böylece bu ürünlerin bölge ekonomisine katkı sağlamasında önemli birer araç olmaktadır" diye konuştu.
     Coğrafi işaretlerin, genel olarak belirli bir bölgeye ait geleneksel veya yerel bir ürünü tanımladığını dile getiren Önen, "Ürünün, kalitesinin ve karakteristik özelliklerinin ortaya konulmasını sağlar, ürünün kaynağını işaret eder. Tek bir üreticiyi değil, bölgede ürünü hakkıyla üreten tüm üreticileri koruma altına alır. Dolayısıyla bir bütün olarak bölge ekonomisine katkı sağlar" ifadelerini kullandı.
    
     -Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği-
    
     Prof. Dr. Önen, Tokat yöresine özgü ürünlere coğrafi işaret alınması için çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
     Bunlardan Tokat kebabının, kentin en önemli geleneksel değerlerinden birisi olduğunu ifade eden Önen, tescil belgesi başvurusu için çalışmaların öğretim üyeleri tarafından Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.
     Tokat kebabına coğrafi işaret alınmasına ilişkin teknik ayrıntıları içeren başvuru dosyasının yoğun emek sonucunda hazırlandığını aktaran Önen, "Arkadaşlarımız başvuru için gereken dosyayı hazırladılar. Tokat TSO, coğrafi işareti almak için önümüzdeki süreçte gereken başvuruyu yapacaktır. Tescil belgesinin alınmasıyla tüketicilerin yüksek kalitede ürünlere erişimi kolaylaşacak, şehrin tanıtımına ve ekonomisine önemli katkılar sağlanacak" şeklinde konuştu.
     Önen, kentteki geleneksel ürünlerin tanıtımı ve bölge ekonomisine kazandırılması için çalışmalarının kamu ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kapsamlı olarak devam edeceğini sözlerine ekledi.
    
     -Tokat kebabının yapılışı-
    
     Parçalar halinde kesilen taze kuzu etleri terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere, aralarına çeşitli sebzeler eklenerek dizilir. Şişlerin başına kuyruk yağı geçirilir. Ayrı şişlere sadece domates, patates, sarımsak ve biber takılır. Etlerin ve sebzelerin bulunduğu şişler, ocağın ortasında bulunan yatay demire asılır ve her iki yanda yanan odunların ateşiyle pişmeye bırakılır.
     Yaklaşık 20 dakikalık pişirme süresinde, malzemelerden dökülen yağlar, fırının alt kısmındaki tepside toplanır.
     Pişirme işleminin ardından, tepsinin ortasına ilk olarak domatesler konulur. Daha sonra ise şişte pişen malzemeler sırasıyla tepsinin etrafına dizilir.
     Üzerine ise fırının altından toplanan yağ gezdirilerek servis edilir.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Tokat kebabına coğrafi işaret alma çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER