Trabzonda tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor

Trabzonda tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor -Trabzon Belediyesinin çeşitli kurumlarla yürüttüğü ortak projelerle kentteki tarihi yapıların çevresi düzenleniyor, etraftaki çarpık yapılar yıkılıyor -Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğ


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - -Trabzon Belediyesinin çeşitli kurumlarla yürüttüğü ortak projelerle 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip kentte, tarihi yapıların çevresi düzenleniyor, etraftaki çarpık yapılar yıkılıyor.
     Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzonun tarihin ve kültürün dünyadaki en önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek, Çeşitli medeniyetlerin bu topraklara bıraktığı dünya çapında eserler var. Bu anlayışla sanatın ve sanatçının gösterdiği yolda elimizdeki tüm imkanları kullanarak tarihi eserlerimizi, sanat abidelerimizi tüm dünya kültürünün hizmetine sunma yolundaki adımlarımızı sürdürüyoruz dedi.
     Tarihi yapıların etrafındaki çarpık binaların ortadan kaldırılması çalışmaları kapsamındaki önemli bir projeyi TOKİ ile yürüttüklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, Ayasofya Müzesinin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlattığımız proje devam ediyor. Ayasofyanın etrafındaki bütün çarpık yapılaşmayı kaldıracağız. Buradaki binaların istimlakine 40 milyon lira harcayıp, sonra nihai rekreasyon alanıyla birlikte dünya kültürünün bu mirasını, yine bütün dünya halkına teslim etmiş olacağız diye konuştu.
    
     -Tarihi mirasın ve kültürün ortaya çıkarılması için...-
    
     Gümrükçüoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de Kızlar Manastırının restore edilmesi çalışmasını yürüttüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Yürüttüğümüz ve protokollerini imzaladığımız bir başka adımla da Kızlar Manastırı projesi. Manastır bu yıl yeniden restore edilecek. Ortahisardaki camiyi, Gülbaharhatun annemizin kabrini ve etrafının bakımını projelendiriyoruz. Yine Ahi Evren Dede camimizi, Atatürk Alanındaki eski belediye hizmet binamızın arka bölümünde yer alan İskender Paşa büyüğümüzün kabrinin ihya edilmesi ve İskenderpaşa Caminin yeniden ele alınarak daha rahat şekilde ibadete tahsis edilebilmesi, tarihi mirasın ve kültürün de ortaya çıkarılması için yatırımlarımızı sürdürüyoruz.
     Zağnos Vadisindeki kentsel dönüşüm çalışmasını tarihi surlara ve kente saygı duyarak devam ettirdiklerine dikkati çeken Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:
     Tabakhane Vadisindeki çalışmayı da yine tarihi surlara ve onların ortaya koyduğu sanat değerine saygıyla devam ettiriyoruz. Ortahisarı, yani tarihi şehir kentini, meydanını, yaşam alanlarını ortaya çıkarmak için de kentsel yenilemeyi sürdürüyoruz. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel yenilemeyi tasvip etmesini ilke edinip yolumuza devam ediyoruz. Kültürün, sanatın, medeniyetin bize bıraktığı bütün mirasları kullanarak, koruyarak kentimize, Türkiyemize ve dünya insanlarına hizmet etmeye devam edecek şekle getirmeyi sürdürüyoruz.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Trabzonda tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER