Trakya Üniversitesinden sanal yolla KKKA uyarısı

Trakya Üniversitesinden sanal yolla KKKA uyarısı


EDİRNE (A.A) - Trakya Üniversitesinin (TÜ) internet sayfasında, Kırım Kongo Kanamalı Ateşine (KKKA) karşı korunma yolları anlatılıyor.
     Slayt şeklinde sunulan bilgilendirmede, KKKAnın, insanlara genellikle kenelerle bulaşan, ateş, üşüme, titreme, kas ve baş ağrısı, yüzde kızarıklık, bulantı, kusma, ishal şikayetleriyle başlayarak ve kanamalarla ölüme kadar gidebilen bir hastalık olduğu belirtiliyor.
     Hastalığın bahar aylarında başlayabileceği, haziran ve temmuz aylarında sık görülebileceği ifade edilen uyarıda, KKKAnın, vücuda kene tutunması, yapışan kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesiyle bulaşabileceği anlatılıyor.
     Ayrıca, bu hastalığa yakalananların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla bulaştığı vurgulanan bilgilendirmede, KKKAnın kene tutunmasından 10 gün içinde belirtilerini gösterdiği ifade ediliyor.
     Uyarılarda, korunma yolları olarak da şu bilgilere yer verildi:
     Tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalı, vücutta kene görülür asla çıplak elle çıkartılmamalı, eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pense veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalı, çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı, vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Trakya Üniversitesinden sanal yolla KKKA uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER