Trakya Üniversitesi akademik yıl açılış töreni

Trakya Üniversitesi akademik yıl açılış töreni -YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay: 1981 yılında brüt okullaşma oranımız yüzde 6.2 iken bugün yüzde 70i geçmiş durumda


EDİRNE (A.A) - YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay,1981 yılında brüt okullaşma oranımız yüzde 6.2 iken bugün yüzde 70i geçmiş durumda dedi.
     Günay, Trakya Üniversitesi (TÜ) akademik yıl açılışı nedeniyle Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiyede 2006 yılında 76 olan üniversite sayısının bugün 168e çıktığını belirtti.
     Ülkemizde 6 yılda 92 yeni üniversitenin açıldığını, bu büyüme ve genişlemenin zaman zaman eleştirilere de konu olduğunu ifade eden Günay, şunları söyledi:
     Bu olağanüstü bir atılım sayılabilir. Gerçekten Türkiyenin birikmiş beklentilerinin fiiliyata dönüşmesi olarak söyleyebiliriz. Zaman Zaman bu kadar büyüme ve genişleme eleştirilere konu oluyor. Bunları yadırgamamamız lazım. Bu eleştirilerden yararlanmamız lazım. 1955 yılında Ege Üniversitesi açılırken (Egede de üniversite olur mu) diye eleştirilmiş. 1992 yılında yeni üniversiteler kurulduğunda bu üniversitelerin yüksek lise olduğunu söyleyerek çok ağır eleştiriler yapıldığını bizzat katıldığım toplantılarda dinledim. Bugün o üniversiteler, Türkiyenin eski birçok eski üniversitelerinden daha iyi göstergelere sahip.
     1981 yılında Türkiyenin yüksek öğretimde 237 bin öğrencisi vardı. 2011 yılı sonu itibariyle 4 milyon 300 bin öğrencimiz var. 20 bin 300 küsur öğretim görevlisi var. O zaman brüt okullaşma oranımız yüzde 6.2 iken bugün yüzde 70i geçmiş durumda. Şuan Türkiye bu genişleme itibariyle batı ülkelerini, İngiltere ve ABDyi yakalama durumuna gelmiştir.
     TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de 30. kuruluş yılını kutlayan üniversitenin 34 bin 222 öğrenciye sahip olduğunu belirtti.
     TÜnin 580i öğretim üyesi olmak üzere bin 500e yakın öğretim elemanı ile Balkanların büyük bir akademik kurumu olduğunu anlatan Yörük, Öğrencilerimiz, üniversitemizde gerekli mesleki bilgi ve becerilerini kazanmanın yanı sıra tarih bilincini, edebiyat ve sanat sevgisini de edinmelilerdedi.
     Törene, Edirne Valisi Hasan Duruer, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, İl jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, kaymakamlar, belediye başkanları, konuk rektörler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Hakan Şahin
     Yayıncı: Zeki Gümüş
<< Önceki Haber Trakya Üniversitesi akademik yıl açılış töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER