TSE Başkanı Şentürk:

TSE Başkanı Şentürk: -Sanayicimizin, sadece standartlara uygun üretim yapmanın bir adım daha öne geçerek standartları belirleyen güç olmaya önem vermesi gerekiyor -Türkiye, standartları belirleyen ülkeler arasına girmedi


ADANA (A.A) - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Sanayicimizin, sadece standartlara uygun üretim yapmanın bir adım daha öne geçerek standartları belirleyen güç olmaya önem vermesi gerekiyor dedi.
     TSE ile Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) arasında kalibrasyon işbirliği protokolü imzalanması ve AOSBye enerji yönetim sistemi belgesi verilmesi için tören düzenlendi.
     Şentürk, AOSB toplantı salonunda düzenlenen törende, AOSB Başkanı Bekir Sütcünün, bazı sanayicelerin TSEden alınan ücretlerin detaylarını bilmediklerini, 2 yıl önce alınan ücretlerle şuanki ücretler arasında çok büyük fiyat farkı olduğunu belirtmesi üzerine, 2010 yılında itibaren ciro üzerinden pay almak yerine sabit vergilendirime ücretine geçildiğini söyledi.
     Bunun son derece isabetli bir karar olduğunu belirten Şentürk, şunları kaydetti:
     Sıfır ciro bildirmeyi alışkanlık haline getirmiş sanayicilerimizin bu girişimi karşısında TSE, ciro üzerinden pay almak yerine, sabit ücrete dönerek verdiği hizmetin bedelini alabilme endişesiyle hareketi yapmıştır. Buna rağmen artan tepkiler üzerine kademeli bir indirim kararı alarak, uygulamaya soktuk. O güden buyana ücretlere zam yapmayarak nispeten tepkileri azaltmaya çalışıyoruz.
     Dış denetçi uygulamasına geçtiklerini belirterek, böylece gençlere istihdam oluşturduklarını dile getiren Şentürk, dış denetçi sayısının bine yaklaştığını, 2014 sonuna kadar 10 bin dış denetçi sayısı hedeflediklerini bildirdi.
    
     -2023 vizyonu-
    
     Türkiyenin, 2023 vizyonu kapsamında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girebilmesi için Türk sanayicisini ve Türk iş dünyasının da dünyanın ilk 10larında yer alması gerektiğini ifade eden Şentürk, Dünyanın ilk 10una girmiş kuruluşları olmayan bir ülkenin totalde dünyanın ilk 10una girmesini beklemek hayalden öte bir şey ifade etmez. Türkiye bunu başarabilir. Ama bunu başarabilmenin şartı standartlara hakim olmaktır. Standartlara göre üretim yapmadığınız zaman, yaptığınız üretim küresel ekonomide bir hiç hükmündedir, hatta çöpe atılması gereken üretimdir diye konuştu.
     Sadece standartlara uygun üretim yapmanın yetmediğini, bunu belgelendirmenin gerektiğini vurgulayan Şentürk, şöyle devam etti:
     Standart, üretimin tüm yöntemleri ile ürünün tüm özelliklerin belirlenmesi, yani oyunun kuralını koyma çalışmasıdır. Oyunun kuralını kim koyarsa sahaya 3-0 önde çıkar. Türkiye olarak sanayicimizin, sadece standartlara uygun üretim yapmanın bir adım daha öne geçerek standartları belirleyen güç olmaya önem vermesi gerekiyor. Bunun için Avrupa Standartlar Teşkilatının komitelerine sanayicilerimizin mutlaka katılması gerekiyor. Bu imkanın açılabilmesi için Avrupa Birliği Standartlar Teşkilatına 1 Ocak itibariyle tam üye olduk. Hatta AB üyesi olmadan teşkilata üye olmayı başarabilen de tek ülkeyiz. Bunun karşılığında yılda 1.4 milyon aidat ödemeyi kabul ettik. Bu kadar yüksek aidatı sadece sanayicilerimiz bu komitelerde görev alabilsinler ve standartların belirlenmesine etki edebilsinler diye yapıyoruz. Ancak sanayicilerimizin bu konuda çok da istekli ve duyarlı olduğunu ne yazık ki göremiyoruz. Türkiye standartları belirleyen ülkeler arasına girmediği müddetçe küresel ekonomide başarma şansı yoktur. Bunu hepimizin kabul etmek mecburiyetindeyiz.
     AOSB Başkanı Bekir Sütcü de organize sanayi bölgesindeki faaliyetler hakkında bilgi verdi.
     Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk tarafından AOSBye Enerji Yönetim Sistemi belgesi verildi. Daha sonra Sütcü ile Şentürk arasında, kalibrasyon işbirliği protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber TSE Başkanı Şentürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER