TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri

TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri -Beşiktaş Teknik Direktörü Aybaba: -Altyapılarımızın halini görseniz oturur ağlarsınız. Ben Beşiktaş teknik direktörüyüm, Fulyaya gidemiyorum. Çünkü orada bizim arkadaşlarımız bir barakada oturuy


ANTALYA (A.A) - Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, Altyapılarımızın halini görseniz oturur ağlarsınız. Ben Beşiktaş teknik direktörüyüm, Fulyaya gidemiyorum. Çünkü orada bizim arkadaşlarımız bir barakada oturuyor, genç çocuklarımız da bir barakada soyunuyor dedi.
     Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Golf Otelde düzenlenen 50. Yıl Sporun Zirvesi Seminerinin ikinci gününde Bir varız, bir yokuz. Bir sevinip, bir ağlıyoruz. İstikrardan yoksun, yuvarlanıp gidiyoruz başlıklı oturum yapıldı.
     Oturum öncesinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı konuşmada, Antalya gibi bir kente olimpiyatların çok yakışacağını söyledi. Akaydın, Antalya özel sektörün spor yatırımları açısından zengin bir şehir, ama kamu yatırımları yönünden spor yatırımları zayıf dedi.
     Faik Gürsesin başkanlığını yaptığı oturumda konuşan Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, Türkiye Futbol Federasyonunun Türkiyede altyapılara tesisleşmeyle ilgili yardımlar yaptığını anlattı. Kulüplerin bu parayı yabancı oyuncu transferinde yaptığı hataları örtmek, yanlış yaptığı uygulamalara çağrı olması için kendi isteği doğrultusunda kullandığını savunan Aybaba, bunun ise kimse tarafından konuşulmadığını ifade etti.
     Aybaba, şöyle konuştu:
     Altyapılarımızın halini görseniz oturur ağlarsınız. Ben Beşiktaş teknik direktörüyüm, Fulyaya gidemiyorum. Çünkü orada bizim arkadaşlarımız bir barakada oturuyor, genç çocuklarımız da bir barakada soyunuyorlar. Ondan sonra oturup diyoruz ki, (Türk futbolu kalkınacak, şöyle olacak, yabancı oyuncu transferi)... Bunların hepsi boş. Gerçekçi olmadığınız sürece, işin ehli olan insanlara saygı duymadığımız sürece, birbirinizi sevmediğimiz sürece futbol şu anda batmıştır. Bunun ötesinde bir şey konuşmayalım.
     Milli Takımda oyunculara dayalı bir sistem oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Samet Aybaba, 70 milyon içinde sol bek, sağ bek bulunamadığını ifade etti.
     Sporda herkesin süslü laflarla birbirini kandırdığını savunan Aybaba, Teknik direktöre saygı duymuyoruz, yaptığı işe saygı duymuyoruz. Kendi içinde meslektaşlar birbirine saygı duymuyor. Nasıl düzelteceğiz arkadaşlar- (Futbol nasıl kurtulur-) diyorlar. Altyapıdan gelen oyuncularla kurtulacağını hepimiz bilmiyor muyuz- Biliyoruz. Yatırım- Yapmıyoruz dedi.
     Samet Aybaba, takımlarda sınırsız yabancı oyuncuya izin verilmesini de eleştirdi. Türkiyede gerçeklerin hep göz ardı edildiğini belirten Aybaba, Futbolun içinden gelmiş insanları ne kulüp başkanı yapabiliyoruz, ne federasyon başkanı yapabiliyoruz. Sonrasını siz düşünün diye konuştu.
     Türkiyedeki futbol takımlarında mücadele eden yabancı futbolcularla bu takımların Avrupa başarılarını kıyaslayan Aybaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yabancı oyuncu transferi serbest Türkiyede. Kulüplerin başarısına bir bakın, sıfır. Avrupada yokuz. Hiçbir kriterde yokuz. Liglerimiz belli bir düzeyin üzerine çıkamıyor. Bu oyuncuların katkısı çok az. Yaş ortalamaları geneline bakarsanız 30 yaş sınırında. Hiçbir milli kriter yok. Aynı mevkiye üç oyuncu var. Kimler tarafından alındığı herkes tarafından biliniyor zaten. Menajerler tavsiye ediyor, başkanlarımız, yönetici arkadaşlarımız baskı altında kalıyor. Oyuncu transfer ediyorlar. Sonrasında teknik direktör geliyor, diyorlar ki (10-13 yabancı oyuncu var, bunları ne yapacaksın). Teknik direktör bunlarla uğraşırken medya da teknik direktörle uğraşıyor. Sanki bu adamların burada akrabalıkları var, bir sistem devam ediyormuş gibi hangi oyuncuyla ilgili yaptırım uygulamak isterseniz karşınıza dev bir mücadele ekibi çıkıyor. Bu nasıl bir şeydir. Biz niye teknik direktör olduk, bu takımın başına geldik. Bunca sene birikimimizle bir yerlere geldik, bir şeyleri uygulamaya çalışıyoruz, doğru veya yanlış. Yabancı oyuncunun bizden yetişen oyuncuya katkıda bulunduğu yıl, o da Galatasarayın Avrupa şampiyonu olduğu yıldır. Üç oyuncu tanırım ben Hagi, Popescu, Taffarel. Bana anlatın, ondan sonra gelmiş de takımını Avrupaya götürmüş bir oyuncu söyleyin. Var mı- Hiç yok.
     Aybaba, bazı menajerlerin de transferde onlardan oyuncu alınmaması halinde kendilerini olumsuz etkileyecek haberlerin yapılmasına vesile olduklarını öne sürdü.
     Samet Aybaba, UEFAnın 6 hakem kararına ilişkin soruya, Bazı antrenör arkadaşlarımızın işi zorlaşacak. Rakip kalabalıklaşmaya başlayacak. Hangi biriyle tartışacak bilemiyorum diye espriyle yanıt verdi. 6 hakemde kararı verecek orta hakemin önemli olduğunu vurgulayan Aybaba, orta hakemin yönetime hakim olmaması halinde fikir farklılıklarında karışıklık yaşanabileceğinin altını çizdi.
    
     -Yabancı oyuncu baskıyla alınıyor-
    
     Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Türkiyede spor alanına bakılırken hep kişiler üzerinden değerlendirme yapıldığını, sistemin ise tartışılmadığını kaydetti. Sporda şiddet konusunun aslında tartışılması gerektiğini belirten Güneş, fikirlerin savaşmadığı bir dönem ortaya konulursa ilerleme sağlanacağına işaret etti.
     Türkiyede en çok yabancı futbolcunun oynadığı takımın Trabzonspor olduğunu anlatan Şenol Güneş, bütün kulüplerde yabancı oyuncuların büyük çoğunlukla baskıyla alındığını söyledi. Güneş, Alındıktan sonra, (Bunu kim aldı, niye aldı, niye bu kadar para verdiniz-) diyoruz, bu sefer göndermek için uğraşılıyor dedi.
     Güneş, yabancı oyuncu konusundaki kararların teknik heyetler tarafından alındığını, kamuoyunun da alınacak ya da gidecek oyuncular üzerinde etkili olduğuna işaret etti. Yabancı oyuncu, futbolcu ya da hakemin Türkiyede görev yapmasına karşı olmadığına işaret eden Güneş, Ama ben en iyisini yaparsam gelmesin diye konuştu.
     Güneş, futbolda etik değerlerin yerle bir olduğu bir dönemin yaşandığını, futbol dünyasını tatmin edecek bir ölçünün yakalanmadığı savundu. Kanuna rağmen futbolda şiddetin de hala devam ettiğini belirten Şenol Güneş, Hani şiddet ne oldu- Devam ediyor. Kanun da var, uygulama yok. Uygulamayı da doğru düzgün yapmıyorsun. Zaten orada kaybettik davayı biz. Biz başta davayı kaybettik. Düğmenin ilkini yanlış bağladık, arkasından bağlamaya çalışıyoruz. Zaten ilki yanlış diye konuştu.
     Şenol Güneş, İlk yarının sonunda kendinizi nasıl hissediyorsunuz sorusuna, Oynadığımız oyun ve sonuçlar bize yakışmayan sonuçlar. Kendimizi iyi hissetmiyoruz diye yanıt verdi.
     Trabzonsporun son dönemde kötü sonuçlar aldığını ve oyunun da düşündüklerinin altında olduğunu belirten Güneş, Takımın kadrosu iyi, kötü gidişten kendimi sorumlu tutuyorum dedi.
     Taraftarlar arasında kulübe sahip çıkan ve her alanda destekleyen kişiler olduğu gibi, az sayıda da olsa yanlış yapanların da bulunduğunu ifade eden Güneş, taraftar derneklerinin kulüpten bağımsız hareket etmemesi gerektiğini söyledi.
     UEFAnın maçlarda 6 hakemin görev yapması yönündeki kararını da değerlendiren Güneş, hakemlerin baskı nedeniyle hata yaptıklarını kaydetti. 6 hakem olmasından çok niyeti önemsediğini vurgulayan Güneş, Hakemlerin hatasına göz yumarım yeter ki niyet bozukluğu olmasın dedi.
    
     -Bizde karar veren mekanizma siyaset-
    
     Elazığspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcının altyapıya büyük önem verdiğini, federasyonun girişimleriyle de tesisleşmenin başladığını anlattı. Milli Takımın halen otellerde kamp yaptığını hatırlatan Vural, Türkiyenin ekonomisi ilerlerken Milli Takımın tesisleşmede geride kalmasını anlayamadığını söyledi.
     Türkiyede sporda kalitenin yükseltilmesi için çalışılmasının önemine işaret eden Yılmaz Vural, şöyle konuştu:
     Türkiyede 7-18 yaş grubu 20 milyon çocuğumuz var. Eğitim sistemi niye bu 20 milyon çocuğu spor sisteminin içine sokamaz- Niye böyle bir çabası olamaz- Olimpiyatlar diyoruz. Düzenleyeceğiz de ne olacak- Şekilsel bir farklılıktan başka ne getirecek bize eğer ciddi çalışmayacaksak- Niye gençliği bu sistemin içine sokacak çalışmayı yapamıyoruz. Tartışmamız gereken bu. Potansiyel var, para var, her şey var, ama maalesef bunu yönlendirecek, yönetecek insan yok. O halde insan kalitesini artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonra tabi ki başarı bekleyelim. A Milli Takım nerede, olimpiyatlarda neredeyiz, neden bizde uluslararası sporcu yetişmez... Hep işin detaylarını konuşuyoruz. Böyle bakarsak, olayı başka boyutuyla değerlendirmiş oluruz. Bizde karar veren mekanizma siyasettir. Siyaset bir şeye el koysun, inanın Türkiyede her şey ertesi gün değişir diye düşünüyorum.
     Yılmaz Vural, yabancı oyuncu meselesine idealist bakmak gerektiğini, Türk sporcularının başarısının toplumun motivasyonunu yükselttiğini kaydetti.
     6 hakem uygulamasının futbolun doğasını bozmayacağını ve daha adaletli olacağını savunan Vural, Futbol sahası 7 dönüm. Buna 3 hakem yetmiyor. 7 dönümde her şey değişiyor. Futbolda 3 saniyede 20 metre koşuluyor. Hakemin çok çabuk olması lazım. Onu yapamıyor, o halde sayıyı artırmak yanlış değil dedi.
     Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ise babasının rahatsızlığı nedeniyle oturuma katılamadı.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER