TÜGİAD Çukurova toplantısı

TÜGİAD Çukurova toplantısı -TÜGİAD Genel Başkanı Yücelen: -Gelinen noktada Hatay ticareti zarar görmeye başladı. TÜGİAD olarak diyoruz ki; biz bu yükü Hatayla beraber çekmek istiyoruz -TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Aydın:


HATAY (A.A) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Ali Yücelen, Suriyedeki olaylarla ilgili Gelinen noktada Hatay ticareti zarar görmeye başladı. TÜGİAD olarak diyoruz ki; biz bu yükü Hatayla beraber çekmek istiyoruz dedi.
     Yücelen, bir otelde düzenlenen, TÜGİAD Çukurova toplantısının açılışında, Hataya herhangi bir tavrı eleştirmek için değil, kent esnafının yanında bulunduklarını ve yalnız olmadıklarını söylemek için geldiklerini söyledi.
     Yüzyıllardır çeşitli inançların, kültürlerin kavga etmeden bir arada yaşadığı örnek şehir ve Türkiyenin göz bebeği Hatayın üzerine bu kadar yüklenilmemesi gerektiğini söylemek için kenti ziyaret ettiklerini belirten Yücelen, şöyle devam etti:
     Hatay ticareti, özellikle güney kesimi son dönemlerde çok büyük ölçüde gerek transit gerekse direkt olarak Suriye ticaretine odaklandı ve burası çok önem arz etmeye başladı. Gelinen noktada Hatay ticareti zarar görmeye başladı. TÜGİAD olarak diyoruz ki; biz bu yükü Hatayla beraber çekmek istiyoruz. Biz diyoruz ki mesela 6111 sayılı kanunla Libya ve Suriye ile ticaret yapan firmalara bir kolaylık getirildi. Onların kamu ve vergi alacakları devlet tarafından ertelendi, aynısını biz Hatay için de istiyoruz. 6111 sayılı kanuna dayanarak vergi alacaklarının sadece ertelenmesi değil, taksitlendirilmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Sadece iş adamlarının değil, emekçinin de yanında olmak adına kısa çalışma ödeneğinin getirilip bütün Antakya ve Hatay esnafının bundan faydalandırılmasını istiyoruz.
     Banka problemlerin de üzerinden gelinmesi gerektiğini vurgulayan Yücelen, şunları söyledi:
     Bankalar daha ortada bir şey yokken sadece kriz kokusunu aldıkları anda, sektör zora girecek diye vermiş oldukları iyi niyetli teminatları, bunların birçoğu uzun dönemli yatırımlar aslında, nakde çevirmeye çalışmalarını ibretle izliyoruz. Bu, sadece Hatayın değil, bütün Türkiyenin problemidir alsında. Tabii bazı bankaları ayrı tutmak gerek. En ufak bir kriz kokusunda bütün kredilerini geri çağırıp, mümkünse kredilerin faizlerini inanılmayacak, dönemle alakası olmayan noktalara çekip birçok esnafın, iş adamının batışını sağlıyorlar.
     Yücelen, ülkede kendilerini memnun edici gelişmelerin de yaşandığını, özellikle son tabloda Türkiyenin tamamen ihracatla büyümeye başladığını, Avrupadan başka alternatif pazarlara da yöneldiği ve bu pazarlardan payını katma değeri yüksek ürünlerle artırmasını sevinerek izlediklerini belirtti.
    
     - Savaş kimseye fayda getirmez -
    
     TÜGİAD Ankara Başkanı Şubesi Barış Aydın da Hatayın, Türkiyenin en önemli atardamarlarından biri olduğunu, bu damarın kesilmesi durumunda ülkenin çok ciddi kan kaybedeceğini vurguladı.
     Suriye ile ilgili gelişmelerin kendilerini ciddi şekilde endişelendirdiğini dile getiren Aydın, ülke menfaatleri için her şeyi feda etmeye hazır olduklarını, ancak çeşitli yollar bitmeden ilişkileri kesmenin yanlışlığına inandıklarını söyledi.
     Türkiyenin özellikle komşularıyla sıfır sorun prensibiyle hareket etmesi gerektiğine değinen Aydın, Her iki ülke halkları bir araya gelerek oluşan bu endişe verici tabloya artık dur diyebilir. Şunu unutmayalım ki savaş kimseye fayda getirmez. Bizim bu cenderenin içine girmemiz ise yıkım olur dedi.
     Aydın, Hatayın farklı din ve ırkları kucaklayan, yıllardan beri kardeşçe yaşamanın simgesi haline gelmiş bir il olduğuna işaret ederek, aynı zamanda bulunduğu coğrafi konum nedeniyle kentin stratejik önem taşıdığını da dile getirdi.
     TÜGİAD Çukurova Şubesi Başkanı Armağan Öner ise Suriye olaylarının bölgeye olan olan negatif etkisinin gün geçtikçe arttığını ve iş dünyasını direkt etkilediğini vurguladı.
     Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyrinin de Suriyedeki olayların kent ekonomisine etkileriyle ilgili konuşma yaptığı toplantıya, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Vergi Dairesi Başkanı Harun Dumlu ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber TÜGİAD Çukurova toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER