Tüketiciler, araç muayenesini yargıya taşımaya hazırlanıyor

Tüketiciler, araç muayenesini yargıya taşımaya hazırlanıyor


MERSİN (A.A) - Mersin Tüketici Hakları Derneği Silifke Şube Başkanı Mahmut Ali Selvi, araç muayene sürelerinin kısaltılmasına ilişkin hazırlanan genelge hakkında yaptığı açıklamada, Araç muayene sürelerinin kısaltılmasına izin vermeyeceğiz ve konuyu yargıya taşıyacağız dedi.
     Selvi, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazetenin 31 Temmuz 2012 tarih ve 28370 sayısı ile yayınlanan Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı adı altındaki 2012/16 sayılı genelgenin tam bir tuzak olduğunu belirterek, Bu tuzakta rant var. Bu tuzakta milletimizin soygunu var, bu tuzakta ülkemizdeki 16.488.702 araç sahibinin mağduriyeti var, iş gücü kaybı var, zaman kaybı var. Bu genelgenin iptalini isteyeceğiz. Konuyu yargıya taşıyacağız ifadelerini kullandı.
     Genelgenin eklerinin baştan sona tüketiciyi bitirecek, zora sokacak iş gücünü ve gelirini engelleyecek maddelerle dolu olduğunu kaydeden Selvi, genelgenin kanunlaşmadan ve daha ağır şartlarla çıkmadan iptalini veya üzerinde bir çok değişiklikler yaparak tekrar görüşülmesi, çalışmalar yapılırken muhatapların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının fikirlerinin alınması gerektiğini, aksi halde facia olacağını vurguladı.
     Selvi, açıklamasında şunları kaydetti:
     Ülkemizde Temmuz 2012 itibariyle 16.488.702 adet motorlu araç vardır. Genelge yürürlüğe girerse araç muayeneleri süreleri kısaltılacak yani 2 yıla bir muayenesi yapılan hususi araçların muayenesi 1 yıla bir, 1 yıla bir muayenesi yapılan ticari araçların muayenesi 9 veya 6 aya bir düşürülecek, ayrıca bu süre içerisinde araçlardan istenen diğer ekipmanlar daha özel daha fazla istenecek. Bu yükü kaldıracak ne şoför esnafımın durumu vardır ne de özel araç sahiplerinin durumu vardır. Muayene koşullarına harcanan gider iki katına çıkacaktır. 16.488.702 aracın günlük çalışması engellenecek ve bunu muayeneye götüren 16.488.702 kişinin günlük yevmiye gideri ve iş kaybı eklenecek ve en önemlisi milletimizin cebinden 16.488.702 muayene harcı çıkacaktır. Trilyonlara varan bu maddi kayba seyirci kalamayız ve dur demeliyiz. Ayrıca özel sektöre devredilen araç muayene sisteminde devletin cebine giren bir şey de yok, kaldı ki muayene istasyonları önündeki bekleme çileleri de ikiye katlanacaktır.
     Genelindeki yapılması planlanan bu haksızlığa dernek öncülüğünde Silifkedeki sivil toplum örgütleri, motorlu araç kooperatifleri, şirketleri ve odaları ile birlik içerisinde dur demek için hazırlık yaptıklarını vurgulayan Selvi, konuyu gönüllü avukatların hazırlıkları ile Yargıya taşıyacaklarını ve 15 Ağustos akşamı Silifke Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantı düzenleyerek davayı ilgili makama açacaklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan/Nurdan Mısırlıoğlu Toros
     Yayıncı: Süleyman Tıraş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER