Tuncelili bağlama ustası Hüsnü Güngör, kurs

Tuncelili bağlama ustası Hüsnü Güngör, kurs vermek için destek bekliyor


TUNCELİ (A.A) - Tuncelili bağlama ustası Hüsnü Güngör, bağlama yapım kursu vermek için destek bekliyor.
     Merkez Moğultay Mahallesindeki eski sebze halinin içinde bulunan dükkanında mesleğini sürdürmeye çalışan 54 yaşındaki Hüsnü Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978 yılında Pülümürde babasının yanında bu mesleği öğrendiğini, 1992de de kendi dükkanını açtığını söyledi.
     Bağlamaları genellikle dut, ardıç, çınar, maun, ceviz ve gürgen ağaçlarından yaptığını ifade eden Güngör, Aslında bağlama bütün ağaçlardan yapılır ama bu saydığım ağaç türlerinden yapılan bağlamaların sesi daha iyi çıkar. Ben gelmeden önce burada bağlama imalatçısı yoktu. İnsanlar, bağlamasının kopan bir telini yaptırmak için Elazığa, Erzincana gitmek zorunda kalıyordu diye konuştu.
     Bağlama fiyatlarının 150 lira ile 4 bin lira arasında değiştiğini anlatan Güngör, Sesi en güzel bağlama dut ve ardıç ağacından yapılandır. Bir bağlamayı yapmak en az 10 günümü alıyor. Yapımı bir yıl süren bağlamalarımız bile oluyor. İstediğimiz sesi almamız için bir yılı gözden çıkarıyoruz. Çünkü müşteri, ben 4 bin lira veriyorsam sesi de muhteşem olmalı diyor ifadelerini kullandı.
     Güngör, zaman zaman yurt içi ve yurt dışından da bağlama siparişi aldığını belirtti.
     Mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak isteyen Güngör, imkanlarının kısıtlı olduğunu, bu nedenle kurs için ilgili kurum ve kuruluşlardan destek beklediğini söyledi.
     Hüsnü Göngör, Halk Eğitim Merkezinin desteğiyle bu küçük dükkanımda 4 ay süren bir kurs verdim. Kurs sonunda 13-14 kişiye sertifika verdik. Ama bu bir defaya mahsus oldu. Devamının gelmesi gerekiyor. Belediyeden tek isteğimiz bize eğitimlerimizi verebileceğimiz bir yer tahsis etmesi. Bu kültürün ölmemesini istiyorum dedi.
    
     Muhabir: Fatma Çıray
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tuncelili bağlama ustası Hüsnü Güngör, kurs Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER