Türk havacılığının bir dönem gözde uçakları,

Türk havacılığının bir dönem gözde uçakları, bu parkta -Anadolu Üniversitesinin, gençlere havacılığı sevdirmek, Türk Hava Kuvvetlerinde kullanılan uçakları vatandaşlara tanıtmak ve müze statüsü taşıyan bir havacılık müzesi oluşturmak


ESKİŞEHİR (A.A) - Mürsel Çetin - Türk havacılığına bir dönem hizmet etmiş uçaklar, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Havacılık Parkında sergileniyor.
     AÜnün, gençlere havacılığı sevdirmek, Türk Hava Kuvvetlerinde kullanılan uçakları vatandaşlara tanıtmak ve müze statüsü taşıyan bir havacılık müzesi oluşturmak amacıyla Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesini yeniden yapılandırma çalışmalarını başlattığı Havacılık Parkında, Türk havacılığına bir dönem hizmet eden uçaklar yer alıyor.
     AÜ Havacılık Parkı Müdürü Prof. Dr. Meral Nalçakan, AA muhabirine, ilk olarak 15 yıl önce resmi olarak müze statüsü olmamasına rağmen müze adıyla açılan Havacılık Parkının, 2011 yılı Eylül ayında Tepebaşı Belediyesinden Anadolu Üniversitesine devrinin ardından 6 Ekim 2012 tarihinde törenle yeniden ziyarete açıldığını anımsattı.
     Havacılık Parkını ilk etapta can ve mal güvenliği açısından problemleri olduğu ve alt yapı çalışmalarını tamamlamak için ziyarete kapattıklarını ifade eden Nalçakan, tepkiler üzerine düzenlemeleri tamamlayıp yeniden açtıklarını anlattı.
     Nalçakan, Havacılık Parkına resmi olarak çağdaş müze statüsü kazandırmayı hedeflediklerini bildirerek, Buranın dışında İstanbul ve Ankarada askeri havacılık müzeleri var. Proje içinde bütün alt yapı yeniden tasarlandı ve yenilendi. Ancak çalışmalarımız sürecek. Havacılık sektörü gelişirken biz de üniversite olarak havacılığı sevdirip, gelecek kuşaklara aktarılması anlamında toplumsal işlevimizi yerine getiriyoruz. İnanıyorum ki, burası ilerleyen yıllarda Eskişehirin en güzel parklarından, kültür ve sanat merkezlerinden birisi olacaktır. Burası bir üniversite bünyesindeki ilk çalışma diye konuştu.
     Parktaki koleksiyonun büyük çoğunluğunun, Hava Kuvvetleri bünyesinde binlerce uçuş saatini tamamlayarak Türk havacılığına hizmet eden uçaklardan oluştuğunu dile getiren Nalçakan, şunları kaydetti:
     Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topelin Kıbrıs Barış Harekatı sırasında uçtuğu uçak grubundan bir uçakta parkımızda bulunuyor. Ayrıca bir füze, Deniz Kuvvetlerinden bir uçak, bir polis helikopteri de Havacılık Parkındaki yerini aldı. Üniversitemiz bünyesindeki ilk eğitim uçaklarıyla sivil uçak koleksiyonunu geliştirmeye gayret ettik. İki uçağımız daha var, onların da buraya nakledilmesi gündemde. Buradaki koleksiyonu hem askeri hem sivil olarak zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Her bulduğumuzu buraya getirip sayıyı artırma peşinde değiliz. Bu alanı boğmayacak, sergilenmeyi hak edecek uçakları koleksiyona dahil ediyoruz.
    
     -Burayı lunaparkla karıştıranlar var-
    
     Nalçakan, Havacılık Parkı ziyaretçilerinin daha fazla vakit geçirebilmesini arzu ettiklerini vurguladı.
     Buranın, Havacılık Parkı olarak anılmasından rahatsızlık duyanlar olduğunu biliyoruz diyen Nalçakan, şöyle devam etti:
     Burayı lunaparkla karıştıran da var. Biz, Havacılık Parkını daha çekici kılmak için bir takım sosyal donatılar ekledik. Mevcut koleksiyonumuzdaki uçakları tanıtabilmek ve üniversitenin kurum kimliğini de yansıtmak amacıyla tanıtım levhaları düzenledik. Çocuk atölyesini de tamamladıktan sonra hizmete açacağız. Hangar binasına da sergi açacağız. Burası daha çok çocuklara yönelik hizmet verecek. İç mimari projemiz sürüyor. Burayı çocukların gelip görmesini istiyoruz. Similatörlerimiz var. Bu simalatörleri çocuklar kullansın, deneyimler kazansın istiyoruz. Görsel grafik düzenlemelerle Türk havacılık tarihini hem askeri hem sivil olmak üzere burada anlatmak istiyoruz.
     Parkta havacılık etkinliklerinin düzenlenmesini istediklerini açıklayan Nalçakan, hem kent hem üniversite kimliğini yansıtacak Müzeler Bölgesi projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
     Yenileme çalışmalarının sürdürüldüğü parka, Türkiyenin ilk uçak yakıt tankeriyle, sivil havacılıkta kullanılan ve Kara Kuvvetleri Komutanlığınca (KKK) uzun yıllar eğitim uçağı olarak kullanılan iki uçağın getirildiği belirtildi.
    
     -AÜ Havacılık Parkı Tarihçesi-
    
     Havacılar şehri olarak bilinen Eskişehirde; havacılık çalışmalarının temeli, milli mücadele yıllarında, 13 Haziran 1920 tarihli Milli Savunma Bakanlığı 328 sayılı yazısı ile 1. Sınıf Uçak İstasyonu, Uçuş Okulu ve Uçak Bakım Atölyesinin kurulmasıyla başladı. Eskişehir Valiliği tarafından 1994 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığına resmi yazı ile başvurularak Eskişehirde Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesinin açılmak istendiği belirtildi. Bu teklif Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da olumlu karşılanır, 16 Aralık 1997 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1nci HİBM Komutanlığı, Anadolu Üniversitesi, Alp Havacılık, Eti ve bazı sivil kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle İl Çevre Koruma Vakfı tarafından, Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi olarak açılır ve işletilmeye başlanır. Daha sonra 28 Mayıs 1999 tarihinde kapalı sergi salonu hizmete girer.
     2011 yılı kasım ayında kapsamlı ve çağdaş bir müze oluşturmak için tasarım ve yenileme çalışmalarına başlanan AÜ Havacılık Parkı, yapılan alt ve üst yapıdaki eksikliklerin giderilmesiyle 6 Ekimde ziyaretçilere açıldı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türk havacılığının bir dönem gözde uçakları, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER