Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 78. yıl dönümü -AK Parti Adana Milletvekili Gürkan: Kadınlar toplumun etkin bireyidir


ADANA (A.A) - AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan,kadınların, toplumun etkin bireyleri olduğunu bildirdi.
     Gürkan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 78. yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu belirtti.
     Ulu Önder Atatürkün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından çok önemli değişiklikler yapıldığını bildiren Gürkan, şunları kaydetti:
     Fransa ve İtalyada kadınlara 1946da, İsviçrede ise 1971de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Atatürkün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930da belediye seçimlerinde seçme, 1933 de çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934de Anayasada yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır.
     Gürkan, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürkün, kadınlara verdiği bu hakkın, kadınların toplum içerisindeki konumunu ve yerini tamamen değiştirdiğini belirten Gürkan, Kadınlar toplumun etkin bireyidir. Özellikle son yıllarda her alanda yaşanan gelişmelere paralel olarak kadınlarımızda hem sosyal hayatta, hem de siyaset ve yönetim alanlarında birçok kazanımlara kavuşmuş, önemli görevler üstlenmiştir ifadeleri kullandı.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER