Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi

Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi -Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Işıkara: Eğitimlerde bugüne kadar 20 bin 326 öğretmen, 22 bin 369 din görevlisi, 8 bin 815 muhtar ve bin 492 toplum destek


BAYBURT (A.A) - Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamındaki eğitimlerde bugüne kadar 20 bin 326 öğretmen, 22 bin 369 din görevlisi, 8 bin 815 muhtar ve bin 492 toplum destekli polise ulaştıklarını bildirdi.
     Işıkara, Türk Kızılayının Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında geldiği Bayburtta, Vali Hasan İpeki makamında ziyaret etti.
     Ziyaretin ardından Valilik toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Işıkara, Türk Kızılayı tarafından başlatılan Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Afet Zararlarını Azaltma Programı ile afet yönetiminde risk yönetiminin önemini vurgulamaya çalıştıklarını belirtti.
     Daha önce yapılanın hep kriz yönetimi olduğunu ifade eden Işıkara, Bir başka deyişle insanımızı enkaz altından nasıl kurtarırız çalışmaları daha çok ağırlık taşıyordu. Ama biz Türk Kızılayı olarak risk yönetimini öne çıkarttık. İnsanımız enkaz altında nasıl kalmasın çalışmalarını yapıyoruz. Her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olma, yani risk yönetimi, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynakları organize eden, analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümü, bu da bireysel ve kurumsal sorumlulukları gerektiriyor diye konuştu.
     Olası afet zararlarını azaltmak için bu projenin Bayburt için de çok önem taşıdığını kaydeden Işıkara, Onun için bu projede toplum liderleri dediğimiz öğretmen, din görevlisi, muhtar ve toplum destekli polisler ile birlikte çalışacağız. Hedefimiz afetlerden korunma bilincini topluma yayma, afete dayanıklı bir toplumun oluşmasını sağlamak dedi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Ocak 2007de başlatılan projenin, Türkiyedeki en başarılı projeler arasında yer aldığına dikkati çeken Işıkara, şunları söyledi:
     Senelerce bu işin içerisinde olduğum için biliyorum. Türkiyede çok kurumlu ve gayet muntazam seyreden ilk proje. Çok kurumlu dediğim, Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. Tabii üniversiteler de bu projeye destek oldu. Peki ne yapıyoruz eğitim programında- Öğretmenin, din adamının, muhtarın, toplum destekli polisin rol ve sorumluluğunu anlatıyoruz. Eğitimlerde bu güne kadar 20 bin 326 öğretmene, 22 bin 369 din görevlisine, 8 bin 815 muhtara ve bin 492 toplum destekli polise ulaşmışız. Bunların haricinde yerel yönetimlerin bilgilendirilmesi var. Gittiğimiz illerde vali, vali yardımcıları ve kaymakamlar, il ve ilçe müdürleri ki bunlarda da 47 ilde bin 806 yöneticiye ulaşmışız.
     Zaman aman cuma vaazlarına gittiğini belirten Işıkara, İstanbulda olsun, Anadoluda olsun. Özellikle Anadoluda merkezi sistem olduğu için bir camide beni görüntülü olarak izlerlerken diğer camilerde cumaya katılan vatandaşlarımız beni dinliyor. Tabii bunu yalnızca camilerde değil kiliselerde de yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığından ödül kazanmış Benim Güzel Pabuçlarım adlı bir oyunumuz da var. Bu oyunun bir kısmına depremden korunma bilincini adapte ettik ve 22 il dolaştık. Ben de bu tiyatro oyununda oynadım ve 14 bin 745 öğrenciye ulaştı. Anne babalarını da katarsak neredeyse 40 bin kişiye ulaşmışız. Ulaşmışız ama hala pencerelerden, balkonlardan maalesef atlıyoruz diye konuştu.
     Işıkara, daha sonra Şair Zihni Kültür Merkezinde, bazı kamu kurum müdürleri, polisler, öğretmenler ile din görevlilerinin katıldığı Afet Zararlarını Azaltma Programı konulu konferans verdi.
    
     Muhabir: Abdulkadir Nişancı / Asena Akçay
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER