Türkiyede İmam Hatipliler Algısı araştırması

Türkiyede İmam Hatipliler Algısı araştırması -TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz: -İHLlerdeki katsayı düzenlemesinin İHLye olan ilgiyi çok ciddi oranda artırmasını bekliyoruz


KONYA (A.A) - Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, İHLlerdeki katsayı düzenlemesinin İHLye olan ilgiyi çok ciddi oranda artırmasını bekliyoruz dedi.
     Öksüz, TİMAVın 26 ilde 2 bin 689 kişiyle yaptığı İmam Hatipliler Algısı araştırmasıyla ilgili Konyada bir tanıtım toplantısı düzenledi.
     Türkiyede İmam Hatip Liseleri (İHL) hakkında yıllardır bir tartışma yaşandığını anlatan Öksüz, bu konuda toplumun genel görüşünü öğrenebilmek amacıyla araştırma yaptırdıklarını söyledi.
     Öksüz, bu çalışmadan, toplumun İHLne bakışıyla ilgili beklentileriyle örtüşen sonuçlar çıktığını belirterek, Ancak şaşırtıcı sonuçlar da çıktı. Halkımız gerçekten özgürlüklerden yana net bir şekilde tavrını koymuştur. Halkımız içeriğinden tam olarak haberdar olmasa da İHL ve din eğitimiyle ilgili, biz dinimizi öğrenmek ve öğretmek istiyoruz, önümüzü açın mesajı vermiştir diye konuştu.
     Okullarda Kuran-ı Kerim ve siyer dersinin verilmesinin siyaset üstü olarak toplumda kabul görmesinin bir başka şaşırtıcı sonuç olduğunu belirten Öksüz, şunları kaydetti:
     İHLlerdeki katsayı düzenlemesinin İHLye olan ilgiyi çok ciddi oranda artırmasını bekliyoruz. İHL dışında diğer okullarda din eğitiminin isteğe bağlı olarak verilmesi ise İHLne olan ilgiyi ilk etapta azaltacağına inanmıyorum. Çünkü İHLlere yönelik böylesine engelleme ve baskılardan sonra en azından bir kaç yıl yoğun talebin devam edeceğini, daha sonra da İHLne ilginin optimal noktalara taşınacağını tahmin ediyorum.
     Araştırma ekibinden Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Özensel ise bu araştırma sonuçlarının, İHLnin toplumda, dini kültür takviyeli eğitim kurumları olarak kabul edildiğini gösterdiğini söyledi.
    
     -Aleviler için de İHL gibi kurumların açılması-
    
     İHLnin ideolojik olarak ötelenmesi ve ayrımcılığa uğramasının özellikle muhafazakar ve dindar kesimlerde karşı ideoloji ve siyaset üretilmesine neden olduğunu vurgulayan Özensel, şunları kaydetti:
     Türk toplumu İHL meselesini sadece bir eğitim meselesi olarak da görmemektedir. İHLnin diğer eğitim kurumlarıyla eşit şartlarda rekabet etmesi, bu ideolojik ayrışmayı ortadan kaldırabilir görünmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, zorunlu din eğitimi orta öğrenimde desteklenmekte, Aleviler için de İHL gibi kurumların açılmasına toplum büyük oranlarda destek vermektedir. İHLlerin bir model olma özelliği, hem din eğitiminde hem genel eğitim sistemi içerisinde vurgulanmıştır.
    
     Muhabir : Murat Aslan
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Türkiyede İmam Hatipliler Algısı araştırması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER