Türkiyede yeşil kariyer dönemi

Türkiyede yeşil kariyer dönemi -SAÜ, 9 ortakla yürüttüğü VEMEV projesiyle, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının bakım ve onarımını sağlayacak eleman yetiştirecek -SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Soydan: Elektri


SAKARYA (A.A) - Enes Duran - Uğur Subaşı - Sakarya Üniversitesi (SAÜ), 9 ortakla yürüttüğü VEMEV projesiyle, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının bakım ve onarımını sağlayacak eleman yetiştirecek.
     SAÜ Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği ve Türkiyede elektrikli taşıtların hızla yaygınlaştığını söyledi. Soydan, şu anda kariyerlerinin başında olsa da, elektrikli otomobillerin, 2020 yılına kadar pazar payının yüzde 10a sahip olacağını savundu.
     Yabancı bir araştırma kuruluşu tarafından 2011de yapılan analizlere göre Türkiyede 2025 yılında nüfusu 10 milyonun üzerinde 30 mega şehrin oluşacağına işaret eden Soydan, bu çalışmanın, elektrikli taşıtlar, şarj istasyonları, satış ve servis ağı konusunda önemli bir potansiyel oluştuğuna dikkati çekerek, Analiz, 2017 yılına kadar Türkiye yollarında 46 bin elektrikli aracın trafiğe çıkacağını ve buna paralel şarj noktalarının kurulacağını öngörmektedir dedi.
     Soydan, elektrikli taşıtların bakım ve onarımına yönelik teknik eğitim platformlarının henüz oluşmadığına değinerek, elektrikli taşıtların içten yanmalı araçlara benzemediğini, bakım teknolojilerinin de tamamen farklı olduğunu ifade etti.
    
     -VEMEV projesi-
    
     VEMEV projesiyle, elektrikli taşıtların ve şarj istasyonlarının bakım ve onarımına yönelik eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Soydan, mesleki eğitime yönelik çalışmanın AB inovasyon transferi projeleri kapsamında, ulusal ajans aracılığıyla desteklendiğini söyledi.
     Projenin İsveç, Romanya başta olmak üzere KOSGEB, Sakarya Mesleki Eğitim Merkezi, Minimoto AŞ, Tagem Kopisan Ltd.Şti., TBBT (STK), Orhangazi Üniversitesi ve SAÜ gibi 9 ortaklı bir konsorsiyum tarafından yürütüldüğünü kaydeden Soydan, çalışmanın içeriğiyle ilgili şöyle konuştu:
     Bu projedeki temel hedefimiz, bisikletten skoter engelli taşıtları fabrika içi taşıtları gibi otomobile uzanan çizgideki tamamen elektrikli araçlar ve bunların şarj istasyonlarına yönelik Türkiyede yeni bir meslek alt yapısı oluşturmak. Projenin koordinatörü SAÜ olmasına rağmen, koordinasyon merkezini çıraklık eğitim atölyesinde açtık. Atölyenin içini tamamen gerekli ekipmanla donatıp eğitim verilmeye başlanacak. Çalışmalarımızda katkı sağlamak ve motivasyon için elektrikli bir otomobil aldık.
    
     -Sakaryada 5 adet elektrikli otomobil var-
    
     Elektrikli taşıtların çalışmasını sağlayan şarj sistemlerinin kurumu ve bakımıyla ilgili e-şarj firmasından destek aldıklarını kaydeden Soydan, Sakaryada 6 adet şarj istasyonunun ve 5 adette elektrikli otomobilin olduğunu söyledi.
     Yeni bir iş ve yeni bir meslek, yeşil kariyer şeklinde tanımlanan bir mesleğin Türkiyede de yeşermesi için tüm ortaklarla planlı bir şekilde çalıştıklarını İfade eden Soydan, Önümüzdeki 21 aylık dönemde elektrikli araba ve şarj istasyonu bakım ve onarımında Avrupada ve Dünyada öncü olmayı planlıyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Türkiyede yeşil kariyer dönemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER