Halk Sağlığı Müdürlüğü kanser taraması yapacak

Halk Sağlığı Müdürlüğü kanser taraması yapacak


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, kanser hakkındaki bilinçlenmeyi artırmak için 4-8 Şubat tarihleri arasında çeşitli etkinlikler yapılacağını bildirdi.
     Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin, vücuttaki bir hücre grubunun farklılaşarak, aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana geldiğini belirtti.
     Pehlivan, dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, uzun süren ses kısıklığı ve öksürüğün kanserin belirtisi olabileceğini ifade etti.
     Erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programlarının yürütüleceğini bildiren Pehlivan, şunları kaydetti:
     4 Şubat Dünya Kanser Gününün amacı ölümcül bir hastalık olan kanser hastalığında erken teşhisin önemi hakkında yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir. Rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, meme kanseri taraması için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, kolon kanseri için 50-70 yaş arası tüm vatandaşlarımız risk taşımaktadırlar. Bu amaç doğrultusunda Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet vermekte olan KETEM birimi tarafından ücretsiz olarak meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapılmakta olup, mart ayı içerisinde ise kalın bağırsak ve prostat kanser taramaları da yapılmaya başlanacak. Tüm halkımız, 4-8 Şubat arası eski toplum sağlığı merkezi binasında yapılacak bilinçlendirme ve tarama etkinliğimize davetlidir.
    
     Muhabir: Engin Doğru
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürlüğü kanser taraması yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER