Türkiyede çocuk işçiliği

Türkiyede çocuk işçiliği -Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Akyıl: -Ülkemizde çocuk işçiliğini yüzde 11-12lerden yüzde 5lere indirdik


GİRESUN (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, Ülkemizde çocuk işçiliğini yüzde 11-12lerden yüzde 5lere indirdik dedi.
     Akyıl, Giresun Üniversitesi, Keşap Fındık Üreticileri Birliği (KFUB) ve Noor Fındık işbirliğinde, rektörlük konferans salonunda düzenlenen, Çocuklar Bahçeye Girmeden 2013 Yılı Eylem Planı çalıştayında yaptığı konuşmada, TÜİKin 2012 yılında çocuk işçiliğiyle ilgili istatistik yaptığını söyledi.
     2015 yılına kadar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini sonlandıracağız şeklinde taahhütleri bulunduğunu hatırlatan Akyıl, Bunun için çalışmalar yapıyoruz. 2012 yılındaki istatistik çalışmasından önce 2006 yılında bir çalışma yapılmıştı. Ülkemizde çocuk işçiliğini yüzde 11-12lerden yüzde 5lere indirdik. Çocuk işçiliğiyle mücadelede uluslararası çalışma örgütünün genel kurulunda dünyada mücadele eden en iyi 3 ülkeden biri seçildik diye konuştu.
     Türkiyenin, Çocuk Emeğinin Sonlandırılması Uluslararası Programına imza koyan ilk 5 ülkeden biri olduğuna dikkati çeken Akyıl, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bakanlığımız bünyesinde çalışan çocuklar bölümü kuruldu. Bu bölüm 2009a kadar 100ün üzerinde proje yürüttü ve her sektörde çalışma yaptı. Fındık bizim en sorunsuz sektörümüz. Fındık hasadı hiçbir zaman okul zamanı değil, okul tatil olduktan sonra mevsimlik tarım işçileri geliyorlar. Nisanda başlıyorlar Eylüle kadar değişik yerleri geziyorlar.
    
     -Çocuklar bahçeye oynamak için girecek-
    
     Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise çocukların bahçeye oynamak için gireceğini vurgulayarak, Çalışmak için girmeyecek. Burada önemli nokta 13-14 yaş ve altındaki çocuklar işçi olarak çalıştırılmamalı. Ancak 16 yaşından sonra çalıştırılabilir. 16 yaşın altında çocuklar son 3 yıldır bahçelerde çalıştırılmıyor dedi.
     KFUB Başkanı Mustafa Şahin de Doğu Karadenizdeki fındık üreticilerinin fındık tarımında çocuk işçi çalıştırma taraftarı olduğunu savunarak, Bu çocuklar bir defa itaatkarlar, çocuklara az para veriliyor, istihdama katıldığı için, gelir getirdiği için aileler anlaşabiliyorlar. Biz şunu istiyoruz, işçi getirilmesinin profesyonelce yapılması lazım, hizmet gruplarının oluşması lazım ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Gültekin Yetgin
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Türkiyede çocuk işçiliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER