Türkiyenin 3 ülkeye açılan penceresi: Iğdır

Türkiyenin 3 ülkeye açılan penceresi: Iğdır -İran, Ermenistan ve Nahçivana sınırı olan Iğdır, hem turizmden hem de ticaretten daha fazla pay almak istiyor -ITSO Başkanı Arslan: "3 ülkeye olan sınırımızı iyi değerlendiremiyoruz.


IĞDIR (A.A) - Emrah Kocabey - Birçok uygarlığın izlerini taşıyan ve Türkiyenin 3 ülkeye sınırı olan tek kenti olan Iğdır, hem turizmden hem de ticaretten daha fazla pay almak istiyor.
     Türkiyenin en yüksek dağı olan, birçok din ve kültürde kutsal olarak nitelendirilen Ağrı Dağı, bölgenin en önemli turizm varlıkları arasında bulunuyor.
     Adını, Oğuz Hanın altı oğlundan biri olan Cengiz Alpin en büyük oğlu "Iğdır Bey"den alan kentte bulunan Korhan Kalesi, Korhan Yaylası, Kara Kilise ile Korhan Yaylası Açık Hava Müzesi keşfedilmeyi bekliyor.
     Geçmişte İpek Yolunun önemli bir durağı olan Iğdır, günümüzde ise Aras Nehrinin suladığı Iğdır Ovasıyla, Doğu Anadolu bölgesindeki en önemli tarım alanları arasında yer alıyor.
     İran, Nahçivan ve Ermenistana da sınırı olan Iğdır, bu yönüyle de dikkati çekiyor. Iğdırın, Ermenistan sınırında Alican, İran sınırında Boralan ve Nahçivan sınırında Dilucu sınır kapıları bulunurken, bu kapılardan sadece Dilucu Sınır Kapısı hizmet veriyor.
    
     -"En önemli gelir kaynağı sınır ticareti"-
    
     Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki en önemli ekonomik kaynağın sınır ticareti olduğunu ve bu ticaretin ekonomiye önemli katkılar sağladığını söyledi.
     Iğdırın 1992 yılında il olduğunu ve o tarihten bu yana sınır ticaretinin gündeme geldiğini kaydeden Arslan, "O tarihte Nahçivan Özerk Cumhuriyeti sınır kapımız açıldı. Açılmasıyla Iğdırdaki tüccarlar ticareti benimsediler. Ticarete hareketlilik gelmeye başladı" dedi.
     Sınır ticaretinin önemli getirisinin olduğunu ifade eden Arslan, ilk yıllarda 3 milyon dolar ithalat yapıp 1 milyon dolar ihracat yapan iş adamlarının, 1996 yılına gelindiğinde 6 milyon dolar ihracat yapıp 1 milyon dolar ithalat yapmaya başladığına dikkati çekti.
     2012 yılındaki ihracatın 105 milyon dolar olduğunu kaydeden Arslan, "Bu ihracatımızın birçoğu Azerbaycan, Nahçivan, Türkmenistan ve İrana yapıldı. Bundan dolayı bizim için sınır ticareti ön plana çıktı. Bu ticaretten dolayı nakliye sektörü gelişti ve 53 nakliye firması oluştu" diye konuştu.
     Nahçivanla resmi ticaretin yıllık 22 milyon dolar olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:
     "Genelde Azerbaycan, İran ve Türkmenistana endeksli olan ihracatımız 105 milyon dolardır. Diğer iki sınır kapımız da açılırsa ülkeye ve ile önemli ekonomik kazancı olacaktır. Eğer Boralan Sınır Kapısı açılırsa İran ile sınır ticaretimiz 200 milyon dolar olur. 3 ülkeye olan sınırımızı iyi değerlendiremiyoruz. Sınır ülkelerle problemimiz biterse biz önemli kazanç elde edeceğiz. Bizim ilimizin benzeri bir il başka bir yerde ve bir ülkede yoktur. Bunu avantaja çevirip önemli kazanımlar elde edebiliriz."
    
     -"Doğu Anadolunun Çukurovası"-
    
     Kültür ve Turizm Müdürü İl Osman Engindeniz de kendine has özellikleri olan Iğdırın, Doğu Anadolunun Çukurovası olarak anıldığını ifade ederek, tarihi, kültürü, folkloru, doğa güzellikleri ve özel iklimiyle dört mevsimi bir günde yaşattığını söyledi.
     Engindeniz, üç ülkeyle sınırı olan ilin ayrı bir güzelliğinin de ovasındaki meyve bahçeleri, pamuk tarlaları, yamaçlarındaki kır çiçekleri, yaylalar ve doğal su kaynakları olduğunu belirterek, "Ağrı Dağı, Iğdırın her noktasından görülebilmektedir. Iğdır, bölgemizin turizm için en önemli kenti olacak. Şehri, her yerde hak ettiği gibi tanıtmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Türkiyenin 3 ülkeye açılan penceresi: Iğdır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER